Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här räddas kvinnoliv

GÄVLEMammografi räddar livet på 15 kvinnor i länet varje år.

Annons
Den uppskattningen gör Anders Åkerlund, överläkare på länssjukhusets mammografienhet.
Alla kvinnor i länet mellan 40 och 74 år kallas ungefär vartannat år till en rutinröntgen av brösten. 83 procent av dem kommer, en bra siffra anser Anders Åkerlund och jämför med Socialstyrelsens rekommenderade 75 procent.
Varje dag kallas 60 kvinnor till länssjukhuset. Monica Weiss är en av dem.
- Det är bra, jag går på alla kontroller, säger hon i väntrummet.
Hon känner också igenom brösten när hon duschar, hur har hon lärt sig genom en tidning. Men det är ändå alltid lite nervöst när svarskuvertet kommer hinner hon berätta innan det är dags att gå in.

Sandviken pionjärer
Sandviken var först i landet 1974 med att kalla alla kvinnor i en åldersgrupp till rutinmammografi, så kallad screening. Landstinget Gävleborg var sedan sist i landet med att börja ta två bilder av varje bröst i slutet av 1990-talet. De började då också med nytt arbetssätt.
- Vi är mer misstänksamma än tidigare. Små cancrar ser inte alltid ut som cancer, säger Anders Åkerlund.
Han visar statistik på att de numera upptäcker allt fler tumörer mindre än 1,5 centimeter. Ju tidigare cancern upptäcks och ju mindre tumören är desto större är chansen att klara sig.
- Vi känner att vi gör nytta, säger Agneta Lennefeldt, sjuksköterska och biträdande avdelningschef.
De märker att fler ringer och vill komma när bröstcancer uppmärksammas, som nu i oktober, i massmedierna.
Trots att bröstcancer ökar gör rutinkontrollerna och bättre behandling att inte fler också dör i sjukdomen. I Gävleborg får 220 kvinnor varje år beskedet att de har bröstcancer. Mellan 50 och 60 kvinnor avlider.

Ny diskussion
På senare år har det varit en diskussion om att kvinnor behandlas i onödan med rutinundersökningen. Socialstyrelsen beslutade dock i fjol att fortsätta rekommendera den eftersom man uppskattar att den minskar dödligheten med 20 procent.
En undersökning där Gävleborg ingått visar att mammografin minskat dödligheten med 40-45 procent, något GD berättade i fjol.
Det är utifrån sådana siffror som Anders Åkerlund uppskattar att den lågt räknat räddar livet på 15 kvinnor i länet varje år.
Runt sex av tio tumörer upptäcks i mammografin, resten upptäcker kvinnor på egen hand. Också mammografin av självupptäckta knutor och återkontroller sker på enheten.
Hit kommer också de som fått remiss från bröstmottagningen intill.


Anna
Bagge
026-15 96 47 anna.bagge_gd.se

Mer läsning

Annons