Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här regerar tjejerna

/
  • Foto: ANNAKARIN BJÖRNSTRÖMGillar fotboll. Yadigar Bahram, Nishtiman Abbasi, Jamila Abassi, Özge Koyuncu och Razia Farshadi gillar fotboll och snygga fotbollsspelare.

GÄVLEHos Fritidsföreningen på Nordost regerar tjejerna. På nittio kvadratmeter ryms tolv nationaliteter. Här kan man se på film, ta en fika eller få hjälp med läxorna.

Annons
- Det händer saker varje dag här, säger Nishtiman Abbasi 14 år.
Det är julmys i fyrarummaren på Norra Köpmangatan 26. Granen och ljusstakarna är tända och vid långbordet, som är dukat med saft, pepparkakor och lussebullar, sitter ett tiotal tjejer och småpratar.

Fotbollstjejer
Yadigar Bahram, Fatma Bardakci, Nishtiman Abbasi och Razia Farshadi går på högstadiet och tillhör de äldsta på ungdomsgården. Alla fyra spelar fotboll och på väggarna hänger bilder på Ronaldo, David Beckham och Fredrik Ljungberg. Fotboll är viktigt. Eftersom tjejerna här har rötter i Iran, Irak, Turkiet, Chile, Peru, Sri Lanka, Ukraina, Palestina, Rwanda, Kina, Syrien och Sverige, kan det vara svårt att enas om idolerna.
- Förut bråkade vi om vilka som skulle hänga på väggen, men det gör vi inte längre. Jag ville ha en Turkietplansch, säger Fatma Bardakci 15 år.
Problemet löstes. Det var lättare att enas om vilka som är snyggast.

Eget lag
Föreningen har tre egna fotbollslag. Tidigare tillhörde man Gävle GIK/FK, men nu står föreningen på egna ben och ansöker därför om ett eget klubbnamn.
- United Nordost ska vi heta och vi ska ha svart och vita dräkter, säger tjejerna i kör.
Tjejerna är ofta ute och sportar. Spelar de inte fotboll brukar de vara hemma hos Gunilla Björklund i Åbyggeby. Där ute på landet åker de skidor och skridskor på vintern.
Gunilla Björklund är projektledare och ansvarar för föreningens verksamhet. Hon är även verksam som stöd åt elever på Nynässkolan. Hon berättar att projektet startade hösten 1999 genom ett samarbete mellan Nynässkolan och Gävle GIK/FK. Anledningen var att flickorna på skolan saknade en aktiv fritid.

Svårare för flickor
- Flickorna har det inte lika lätt som pojkarna att hitta på saker eftersom föräldrarna är rädda om sina döttrar, säger Gunilla Björklund.
Hon upplever att föräldrarna gillar verksamheten. De vuxna kommer också ibland om de behöver hjälp, till exempel med språket, och det är inte sällan som Gunilla blir hembjuden till någon av familjerna.
Yrla Cisneros från Lima i Peru är mamma till sjuåriga Ellie.
- Ellie tycker mycket om att komma hit och det ger mig tillfälle att göra andra saker, säger hon.
Yrla Cisneros berättar att det är svårt för henne att hitta vuxna vänner i Sverige.
-Synd att det inte finns en liknande plats för oss vuxna.
Fritidsföreningen Nordost planerar nu att mer aktivt vända sig till de vuxna i bostadsområdet. Tanken är att fler ska delta i föreningslivet för att få insikt och kunskap om hur den svenska demokratin fungerar. Ett delmål är att få fler att rösta i valen. Problemet är om resurserna finns. Gunilla Björklund väntar på att kommunstyrelsen ska besluta om eventuellt bidrag till det utökade projektet.
Att fritidsgården bara är öppen för tjejer har gjort de yngre pojkarna avundsjuka.
- Får vi resurser vill vi även ta in dem. Det finns pengar avsatt för vår verksamhet, men jag måste tjata och bråka på kommunen för att få ut dem. Det problemet har jag just nu, säger Gunilla Björklund.
Tjejerna tycker däremot att det är ganska skönt att slippa killarna en stund på dagen och bara vara för sig själva.
JOHAN PIHLBLAD
026-159648


Foto: ANNAKARIN BJÖRNSTRÖM
Fotbollstjejer. Yadigar Bahram, Nishtiman Abbasi, Jamila Abassi, Özge Koyuncu och Razia Farshadi gillar fotboll och snygga fotbollsspelare.


Fritidsföreningen Nordost är basen för Projekt Nordost som arbetar för integration och jämställdhet i bostadsområdet. Föreningen har ett nära samarbete med Nynässkolan.
Föreningens nuvarande verksamhet: Fritidsgård för flickor 10-16 år fyra dagar i veckan. Pyssel för flickor 6-9 år en dag i veckan. Heldagsaktiviteter vid skolloven. Fotbollsträningar fyra gånger i veckan för två flicklag. Fotbollsskola en gång i veckan för flickor och pojkar 6-9 år. Dagligt stöd till elever på Nynässkolan.Rädda barnen hjälper till med läxläsning en gång i veckan.
Planer för framtiden: Att utvidga verksamheten för pojkar 6-10 år. Att engagera de vuxna i föreningsarbetet för att utveckla gemenskapen och öka de demokratiska kunskaperna bland invånarna. Till exempel genom studiecirklar i föreningskunskap och studiebesök på institutioner.

Mer läsning

Annons