Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här slutade premiärhoppet

/
  • Foto: NICK BLACKMON Högläge.  Frakturen som Mikael Bergström ådragit sig var komplicerad och eventuellt väntade transport till Akademiska sjukhset för operation senare under kvällen. Adam Borgqvist, fyra år, hälsade på och försökte muntra upp.

GÄVLE
Gävlebekante Micke Bergströms första fallskärmshopp gick inte som det var tänkt. Han drev ur kurs och fastnade med linorna i tallarna.

Annons
En fot skadades allvarligt och behövde opereras.
- Det kom en kastvind 200 meter över marken. Jag vände skärmen åt fel håll och fick medvind, säger Micke Bergström, känd som medlem i Valbo High Diving Team.
Övningshoppet ovanför Moheds flygfält nära Söderhamn bedömdes vara tillräckligt säkert eftersom stormvindarna avtagit. Man bestämde sig för att genomföra hoppet vid 13-tiden på söndagen.
Men vinden hade bara mojnat tillfälligt. Tre av fyra hoppare, samtliga nybörjare, hamnade i blåsväder. Vinden slet tag i deras skärmar och förde dem ungefär 300 meter ur kurs, in över en tallskog.
En flicka från Hudiksvall tog mark som hon skulle, medan Micke Bergströms och gävlebon Regina Lindgrens skärmar fastnade i träden. Båda blev hängande en bit upp i luften.
Ambulans tillkallades och Micke Bergström till Länssjukhuset i Gävle för vård. Fortfarande vid 17-tiden på måndagen övervägde läkarna i Gävle en transport till Akademiska sjukhuset i Uppsala för operation av den komplicerade frakturen i foten.
Micke Bergström var vid gott mod trots att han inte fått några besked om hur lång tid foten tar att läka och om han kan delta i Valbo High Diving Teams nästa uppvisning, som är på Göteborgskalaset.
- Jag har foten i högläge. Det var tur att det var bra lärare som gick igenom allt med säkerheten. Det hade jag nytta av, säger han.
Det var Söderhamns Fallskärmsklubb som anordnade nybörjarkursen.

"Extra olyckligt"
- Det var oerfarna hoppare. Då är det extra olyckligt att det inträffar, säger Fredrik Lindberg, ordförande i Söderhamns Fallskärmsklubb.
Från klubbens sida säger man att kursdeltagarna informeras om riskerna och får träna på att landa så säkert som möjligt.
- Det är inte säkert att man landar precis där man tänkt sig, säger Fredrik Lindberg.
Men man ska nu överväga säkerheten vid hopp under blåsiga förhållanden.
Tillbudet har också rapporterats till Fallskärmsförbundet som ska göra en utredning för att se om beslutet att genomföra övningshoppet var riktigt.
Regina Lindgren, som också deltog i söndagens hopp, klarade sig helt utan skador
- Vi hade övat innan hur vi skulle göra, hålla ihop benen och skydda ansiktet. Jag fastnade i en tall men kunde klättra ned själv, säger hon.
Inte heller Micke Bergström har några invändningar mot fallskärmsklubbens bedömning att genomföra övningshoppet.
- Det här kan hända vem som helst, hur bra man än är, säger han från sjukhus- sängen.

MATS HEDSTRÖM
026-15 96 39
mats.hedstrom@gd.se

Mer läsning

Annons