Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hård kritik mot familjehem

/

Socialtjänstens familjeboende i Gävle får allvarlig kritik av länsstyrelsen och föreläggs att omedelbart åtgärda bristerna. Annars kan länsstyrelsen stänga boendet. Boendet får bland annat kritik för att en behandlingsassistent fått vara kvar samtidigt som han stått åtalad misstänkt för att ha misshandlat en kompis till en av ungdomarna på boendet.

Annons

Socialtjänstens familjeboende i Bomhus har funnits sedan 2001. I en skrivelse från 2006 konstaterar socialtjänsten att syftet med boendet är att föräldrar med barn upp till tolv år ska kunna bo där medan socialtjänsten utreder föräldraförmågan och barnens behov.

Den tillsyn som länsstyrelsen har gjort under hösten i år visar att boendet har använts till betydligt fler funktioner. Boendet har bland annat fungerat som akutboende där ungdomar jourplacerats i väntan på en mer permanent lösning. Denna typ av blandning av olika målgrupper är enligt länsstyrelsen förbjuden i lagen. Detta är en av de två punkter som socialtjänsten föreläggs att åtgärda omedelbart.

– Att ha en förbannad tonåring och en familj med ett spädbarn på samma boende är troligen ingen bra idé eftersom de har väldigt olika behov, säger Kristina Söderborg, socialkonsulent på länsstyrelsen, som varit med och genomfört tillsynen.

Hon konstaterar att personalen på boendet omöjligen kan ha den kompetens som krävs för att ta hand om alla de olika typer av människor som vistats på boendet. Blandningen av ungdomar och barnfamiljer har lett till att det vid några tillfällen blivit så stökigt på boendet att inskrivna familjer tillfälligt har fått flytta därifrån några nätter.

Den andra punkten socialtjänsten föreläggs att åtgärda är att anställa en föreståndare som har den kompetens som krävs för att leda verksamheten på ett HVB-hem. Enligt socialstyrelsens föreskrifter om HVB-hem ska föreståndaren för ett sådant hem ha en ”adekvat högskoleutbildning”: Den nuvarande föreståndaren saknar högskoleutbildning.

Att länsstyrelsens sociala enhet beslutar om tvingande förelägganden är ovanligt. Enligt Kristina Söderborg har det bara hänt en gång under de senaste två åren och det gällde det HVB-hem som ”Good Foundation” bedrev i Gästrike-Hammarby.

Förutom de två punkter där länsstyrelsen ger tvingande förelägganden till socialtjänsten så finns det en rad andra punkter där familjeboendet får allvarlig kritik.

I tillsynsrapporten skriver man bland annat om en behandlingsassistent som tilläts vara kvar på jobbet trots att han stod åtalad i tingsrätten för misshandel. Den som han misstänktes för att ha misshandlat var en kompis till en av ungdomarna på boendet. Den ungdom som bodde på familjeboendet vittnade själv i rättegången mot behandlingsassistenten. Ungdomen berättade detta och uttryckte sitt obehag inför situationen till föreståndaren.

Men behandlingsassisten fick jobba kvar under hela rättsprocessen. Han fälldes för misshandel i tingsrätten men friades i hovrätten. Mannen är fortfarande anställd på familjeboendet men den berörda ungdomen har flyttat därifrån.

Länsstyrelsen riktar allvarlig kritik mot hur denna situation har hanterats och anser att socialtjänsten omedelbart borde ha omplacerat behandlingsassistenten under tiden som rättsprocessen pågick.

I tillsynsrapporten konstaterar länsstyrelsen också att familjeboendet inte har kontrollerat de anställda mot brottsregistret trots att det finns en lag som kräver detta. Till länsstyrelsen har föreståndaren sagt att hon inte kände till denna lag.

Om föreläggandena från länsstyrelsen inte följs har myndigheten rätt att stänga boendet. Senast den 27 februari måste socialtjänsten redovisa hur de ska komma tillrätta med bristerna.

Mer läsning

Annons