Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hårdare tag mot sopbovar

/
  • Foto:NICK BLACKMON Sopsyn. Lars Gyllin och Håkan Svedlund tvingas öppna soppåsar för att möjligt slå fast vem som slängt dem på marken på Öster.

GÄVLE
Gavlegårdarna kan komma att vräka två hyresgäster på Öster.
Två gånger har de varnats för att de inte slänger sina sopor på rätt plats. Lika många gånger har de fått betala en avgift på 300 kronor för sina tilltag.

Annons
Om de inte bättrar sig tar bostadsbolaget i med hårdhandskarna.
- Det är grund för uppsägning, säger Lars Gyllin, bostadskonsulent på Gavlegårdarna, och citerar 25:e paragrafen i hyreslagen om skyldigheten att bevara "skick och sundhet" där man bor.
Bostadsområdet Öster, liksom andra av Gavlegårdarnas bostadsområden, har haft besvär med hyresgäster som inte slänger sina sopor i avfallsstationerna. Istället kan soppåsarna ligga litet här och var.
- Sommartid blir det snabbt en sanitär olägenhet, säger Håkan Svedlund, förvaltare på Öster.
I området har man under en längre tid arbetat med att fräscha upp miljön för att på sikt höja Östers status. Bomiljöväktarna som GD tidigare rapporterat om är fortfarande engagerade för att skapa trygghet. Källarna har byggts om, "sektionerats", för att begränsa tillgängligheten och därmed risken för inbrott.

Identifiera skyldiga
Att komma till rätta med soporna är ett led i linje med ambitionerna att reparera ett skamfilat rykte.
- Det är inte trevligt att sprätta upp en soppåse och gå igenom den, säger han.
För dagen syns inga fritt liggande soppåsar. Det beror i bästa fall på att hyresgästerna som felat insett det självklara i att slänga soporna där de hör hemma. Det kan också bero på att snön döljer allt som ligger på marken.
I soppåsarna letar Gavlegårdarna efter brev eller andra försändelser som kan identifiera den skyldige personen. Att det blir mer av ett storebrorssamhälle med övervakning av hyresgästerna håller de ansvariga inte med om.

Tar bilder
Gavlegårdarna tar bilder på särskilt uppseendeväckande ansamlingar av fritt liggande sopor. Man tar även bilder på innehållet och dokument i soporna som pekar ut personen som kastat dem.
Bilder som kan användas som bevis i domstol.
- Det kan bli en tvist, konstaterar Lars Gyllin, bostadskonsulent.
Även kring återvinningsstationerna, avsedda för glas och förpackningar, ska det bli skärpning. Svenska Förpackningsinsamlingen AB håller på att rekrytera spanare som ska slå till mot den som slänger osorterade grovsopor vid Gästrike Återvinnares stationer.
Beroende på inkomst kan "sopförbrytaren" tvingas betala strafförelägganden på upp till 20 000 kronor.
- De kommer i skydd av mörkret och börjar lasta av 20 säckar trädgårdsavfall. Vi har hittat älgkadaver, säger Rolf Sundquist, ansvarig för den pågående rekryteringen av så kallade sopspanare som ska tjänstgöra i Gävle.
Det blir troligen pensionerade poliser som får de två tjänsterna.
- De är proffs på att jobba med människor.

MATS HEDSTRÖM

Mer läsning

Annons