Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hästfolk lockas till länet

/
  • Foto: NICK BLACKMON Framtidsbranch? Sofie Stridsberg och hästen Dorothy hyrde i går in sig i Ulrika Forslunds ridhus i Trödje. Privata ridanläggningar blir allt vanligare och länsstyrelsen hoppas på ännu fler i framtiden.

GÄVLE
Kan hästen stoppa utflyttningen från Gävleborg?
Det hoppas länsstyrelsen som i en förstudie kartlagt hästens betydelse för länet.

Annons
- Hästsektorn omsätter stora pengar, det är värt att satsa vidare på, säger projektledaren Mariana Femling.
Kartläggningen ska hjälpa till att få upp ögonen för en växande bransch som få känner till, berättar Mariana Femling. Sedan 1970-talet har antalet hästar i länet femdubblats. I dag finns cirka 9 000 och näringen omsätter cirka 400 miljoner kronor per år, visar studien.

Olika satsningar
Genom att satsa på bland annat anläggningar, utbildning av hästägare och på information till kommuner och myndigheter, hoppas länsstyrelsen att länet ska bli än mer attraktivt för hästfolk.
I Gävleborg finns goda förutsättningar för det, anser Mariana Femling.
- Här finns mycket ledig mark och ett helt annat kostnadsläge än till exempel i Mälardalen.
Länsstyrelsen vill också uppmuntra kommunerna till att bättre sälja sig själva som hästvänliga kommuner. Det kan till exempel vara ett effektivt sätt att få kvinnor att stanna i länet, tror Mariana Femling.
Men även lantbrukarna kan tjäna på fler hästgårdar. Bengt Andersson på LRF-konsult ser gärna ett tätare samarbete mellan hästägare och lantbrukare för att vidga även böndernas marknad.

Tomma betesmarker
Det minskade antalet nötkreatur lämnar efter sig många tomma betesmarker som kan säljas eller arrenderas, och hästar behöver hö och även tak över huvudet ibland.
- Bönderna har mark, byggnader, maskiner och kunnande, säger Bengt Andersson.
- Vi jobbar vidare för att få igång ett större hästprojekt. det handlar om att få tillväxt och företagsutveckling.
Länsstyrelsens kartläggning, som egentligen har namnet Hästhållning i dag och i framtiden, bygger på enkätundersökningar bland hästägare och lantbrukare och intervjuer med nyckelpersoner inom hästsektorn.
JOHAN PIHLBLAD
026- 15 96 37
johan.pihlblad@gd.se

Mer läsning

Annons