Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Havererade affärer i Thiers kölvatten

GÄVLEGD har kartlagt en del av Kenneth Thiers, eller Kenneth Johanssons, bakgrund, en historia om havererade affärsprojekt och ekonomisk brottslighet.

Annons
För drygt tio år sedan köpte han för lånade pengar en mekanisk verkstad utanför Nyköping. Kreditgivarna, banker och kreditinstitut, kunde efter en tid konstatera att verkstadens alla maskiner och utrustning sålts ut. Allt var borta, kvar var bara skulderna och en tom fabrikslokal.
Kenneth Johansson misstänktes för omfattande ekonomiska brott, bland annat bokföringsbrott och grov oredlighet mot borgenär.
Han var skyldig banker och finansinstitut hundratusentals kronor, men försvann ur landet, åtminstone officiellt.
- Vi hade en hel hög med anmälningar mot honom, säger Johan Levin, chef för ekoroteln på polismyndigheten i Södermanland.

Adress i Schweiz
Hans officiella adress utomlands är en kontorsfastighet i centrala Zürich. Där befann han sig faktiskt under en kort tid i början av 90-talet. Det berättar en schweizisk bankman, som anlitades av Kenneth Johansson för att starta två företag i Schweiz.
- He is a bastard. I could kill him, säger bankmannen i dag, som gärna skulle vilja ha tag i Kenneth Johansson.
Han försvann från Zürich lika fort som han dykt upp, utan att slutföra bolagsbildningarna, och utan att betala hotellnotan.
Johansson hade använt den schweiziske bankmannen som referens och det blev han som fick betala hotellnotan. Bankmannen tog kontakt med de svenska myndigheterna men ingen lyckades få tag på Kenneth Johansson, som fortfarande är skyldig bankmannen 6 000 dollar.
Han var häktad i sin frånvaro under flera år och åtminstone två gånger har han varit nära att gripas. I mitten av 90-talet greps han med ett falskt pass på Irland, efter att ha lämnat ännu en obetald hotellräkning efter sig, men släpptes och försvann.

Tips ledde till Östermalm
- Då fanns det inga Schengenavtal eller liknande. I dag skulle han säkert ha snappats upp någonstans och plockats in, säger Kent Nykvist, specialåklagare i Nyköping.
I slutet av 90-talet fick polisen ett tips om att han fanns i en våning på Östermalm i Stockholm.
När polisen kom dit fanns bara hans fru kvar i våningen.
Hur mycket han egentligen varit skyldig olika privata kreditgivare genom åren är svårt att överblicka, men hos kronofogdemyndigheten finns en lång historisk lista på skulder som tillsammans överstiger en miljon kronor. De flesta av dem är troligen avskrivna.
Hans kvarstående skuld till staten är 206 000 kronor, men en del av den skulden avskrivs vid årsskiftet.
Att han lyckas nästla sig in i så många olika projekt beror enligt en källa som GD talat med på en högt utvecklad duperingsförmåga.
- Han ljuger, och det ligger på en sådan nivå att man inte tror att det går att ljuga så mycket, säger en affärskonsult, som kom i kontakt med Kenneth Thier i samband med en privat fastighetsaffär.

Skulle förmedla kontakt
Kenneth Thier beskrev sig själv som en affärsman, nyss återkommen till Sverige efter många år utomlands.
Han lovade att förmedla kontakten med utländska investerare till ett mångmiljonprojekt som affärskonsulten drev.
- Han visade aldrig upp något eget kontor, och där är jag besviken på mig själv, att jag inte kollade det ordentligt, säger affärskonsulten.
Han träffade Kenneth Thier, fyra-fem gånger, och han verkade högst trovärdig, ända tills det stod klart att hans löften aldrig skulle infrias. Då var han redan försvunnen. De mobiltelefonnummer han lämnat var han aldrig anträffbar på.
- Om man skulle ha kontakt med honom var man tvungen att läsa in ett telefonnummer. Han svarade aldrig direkt, säger affärskonsulten.
Gefle Dagblad har sökt Kenneth Thier på två olika mobiltelefonnummer.
Det ena numret blir det aldrig något svar på. Det andra måste man knappa in sitt eget telefonnummer på, och Kenneth Thier har aldrig ringt tillbaka.


SVEN-OLOF EKMAN
026 - 15 96 42
svenolof.ekman_gd.se

Mer läsning

Annons