Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hedbom och Åkerlind blir kvar

/
  • FOTO: LARS WIGERT Ulrica Messing och Mats Ågren efterlyser en samarbetspartner efter förra veckans budgetnederlag i Gävlefullmäktige.

GÄVLE Ann Hedbom och Helene Åkerlind blir kvar. Det klargjorde Ulrica Messing, ordförande i arbetarkommunen, efter måndagens möte. Partiet efterlyser också ett samarbetsparti efter budgetnederlaget.

Annons
- Det är inte aktuellt med någon uteslutning, det är vi eniga om, sa Ulrica Messing efter att verkställande utskottet, styrelsen och ordförandegruppen sammanträtt.
Ann Hedbom och Helene Åkerlind röstade med fyrklöverns budgetförslag, vilket väckt diskussionen om deras framtid i partiet.

Ulrica Messing säger att det ska vara högt i tak, tillåtet att komma med motförslag och brinna för frågor, det står i stadgarna. Där står också att man ska delta i fullmäktigegruppens möten.
- Det har varit en besvikelse i fullmäktigegruppen där man har en känsla av att de har vänt dem ryggen, sa Ulrica Messing.
Om de känner sig välkomna är både Ann Hedbom och Helene Åkerlind beredda att återkomma till mötena.
- Men den önskan har jag aldrig hört, säger Helene Åkerlind.

Hon hade en time out till i augusti, men när den var över var det ingen som hörde av sig. Hon har lagt fram interpellationer för gruppen, men fått negativa mejlsvar, berättar hon.
Ann Hedbom, som var med på en del av mötet, är villig att göra ett försök.
- Men om det fungerar som en kontrollstation, där man ska trycka ner de som tycker annorlunda, då är jag inte villig att delta.

Budgetnederlaget i förra veckan är det första någonsin för socialdemokraterna. I går bestämde partiet sig för att leta efter något annat parti att samarbeta med i fortsättningen. Efter nyår ska de ha funderat klart.
- Det behövs en stabil politisk majoritet för tillväxten, sa Ulrica Messing.
Helst ser hon ett samarbete med ett parti i flera frågor i stället för med olika partier. Kristdemokraterna är det enda parti som hon inte tror kan komma i fråga. Några ordförandeposter som en del av samarbetet utlovade hon inte.

- Det naturliga är vänsterpartiet, sa kommunalrådet Mats Ågren som anser att de har mest gemensamt.
Vänsterpartiet samarbetar gärna.
- Det är bara bra, säger Albert Gibbs, vice ordförande.
- Det enda villkor vi har är att man pratar om vad man vill göra och vad man prioriterar.

Anna Bagge

Mer läsning

Annons