Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hedbom vill inte spara

GÄVLEKultur- och fritidsnämnden i Gävle vill ha mer pengar än vad det finns i budgetramen.Hur mycket mer pengar säger man dock inte.

Annons
- Det går inte att spara sju miljoner kronor om man ska kunna uppfylla kommunledningens mål. Men det är den nya nämnden som måste precisera hur mycket mer pengar man behöver, säger Ann Hedbom, s, som på torsdagen ledde sitt sista sammanträde med kultur- och fritidsnämnden.
Till mötet hade förvaltningen lagt fram ett budgetförslag för 2003, som innebar att Konstcentrum, Idrott & Friluft, Kultur- och föreningsstöd, och Fjärran höjderbadet tillsammans skulle dra ner verksamheten med 4,3 miljoner kronor nästa år. Dessutom skulle nämnden behöva spara ytterligare 2,6 miljoner, genom att halvera aktivitetsstödet, lägga ner biblioteksfilialen i Norrsundet, minska medieanslaget till biblioteken och dra in bokbussen.

Ingen fördelning
Nämnden antog dock inte förvaltningens förslag, utan nöjde sig med att besluta att man tog emot kommunbidraget på 83 miljoner kronor, utan att ta ställning till hur dessa pengar ska fördelas på nämndens olika verksamheter.
Moderaterna och kristdemokraterna hade egna sparförslag med sig till sammanträdet. Moderaterna vill stänga konstcentrum, ta bort stödet till Kulturkiosken, införa låneavgifter på filmer och musik, flytta Bomhus bibliotek till billigare lokaler och lägga ut Fjärran höjderbadet på entreprenad.
Kd ville också flytta Bomhus bibliotek, införa låneavgifter och privatisera Fjärran Höjder, men dessutom minska bibliotekets öppettider.
Alla dessa sparförslag röstades ner i nämnden.
Anders Hammar, fp, röstade emot att nämnden skulle begära extra pengar, men ville dessutom att nämnden skulle tillsätta en särskild ekonomigrupp, med företrädare för alla partier, med uppgift att hålla ett särskilt öga på ekonomin. Det förslaget röstades också ner.

Oacceptabla besparingar
De besparingar som är mest omöjliga av dem som förvaltningen föreslagit är de som berör aktivitetsstödet och biblioteket, tycker Ann Hedbom, s:
- Det är neddragningar som inte skulle kunna repareras. Att halvera aktivitetsstödet skulle vara ett drågslag mot idrotten. Om ledarna i en idrottsförening inte orkar längre utan lägger ner verksamheten, då får vi aldrig tillbaka den. Och det skulle drabba barn och ungdomar direkt, säger hon.
Att skära i biblioteksanslaget är lika otänkbart, tycker hon.
- Då får vi bibliotek som inte håller den kvalité som de ska enligt lag. Och om vi lägger ner en filial, som den i Norrsundet så tappar vi läsare som vi aldrig får tillbaka, säger hon.
Både biblioteken och aktivitetsbidragen har stöd i de kommunmål som fullmäktige i Gävle har antagit, menar Ann Hedbom.
- Börjar man skära i dem blir det väldigt svårt att nå målet "ett mänskligare Gävle". Och biblioteket betyder mycket för målet Kunskapens Gävle, säger hon.

Vill ha extrapengar
Utöver det icke preciserade extraanslaget begär kultur- och fritidsnämnden också i full enighet ett extra anslag på sju miljoner kronor till Konserthuset, som nu hamnar inom nämndens verksamhetsområde. Det anslaget motsvarar vad Konserthuset tidigare år har fått som ägartillskott från Gävle Stadshus AB.
- Det är viktigt när vi för över verksamheten att Konserthuset inte måste börja med ett stort underskott. Det vore opsykologiskt. De här pengarna behövs för att Konserthuset ska kunna utvecklas, säger Ann Hedbom.

INGEGERD SÖRGARD
026-15 96 27
ingegerd.sorgard@gd.se

Mer läsning

Annons