Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hedersvåld bakom brand?

/
  • Branden började mitt på dagen och den 31-åriga kvinnan skadades mest. Hon fick 80-procentiga brännskador.
  • Förklaringen till den explosionsartade branden i badrummet var från början att kvinnan i familjen skulle grilla.

Den 31-åriga kvinnan tvingades amputera ena benet och ska genomgå minst tre hudtransplantationer.

Hennes 51-årige exmake hävdar att hon skadade sig själv när hon skulle ”grilla i badrummet”.

Men ingen tror honom och i går åtalades 51-åringen för mordförsök:

Annons

Branden mitt på dagen den 3 oktober, i en lägenhet i ett hyreshus på Öster, framstod som otäck redan om det hade varit en ”vanlig” olycka.

En 31-årig kvinna fick 80-procentiga brännskador. Hennes ex-make, som ännu bodde i lägenheten, brände sig på händerna. Parets tre, små barn drog i sig rök men klarade sig annars bra.

Direkt efter branden fanns bara 51-åringens egna ord att gå på.

Enligt honom måste 31-åringen på något sätt själv ha orsakat den explosionsartade branden i badrummet, där hon skulle ”grilla”.

Polisen undrade genast över förklaringen. Att någon skulle grilla i badrummet lät helt otroligt.

När den tekniska undersökningen avslöjade att det inte fanns någon grill i bostaden begärde åklagare Birgitta Fernlund 51-åringen häktad som misstänkt för att ha försökt mörda 31-åringen genom att elda upp henne.

51-åringen bara nekade. Och överklagade varje förlängning av tiden i häkte. Månaderna gick och polisen genomförde ett stort antal förhör med släktingar, bekanta och anställda inom socialtjänsten som kommit i kontakt med paret.

Vissa uppgifter var graverande. 31-åringen hade blivit slagen och dragen i håret. Men till att kunna åtala 51-åringen för brandattentatet inför ögonen på de små barnen var det långt.

Vid Akademiska sjukhuset i Uppsala finns en brännskadeavdelning. Den erbjuder högspecialiserad vård för de svåraste fallen. Här låg den 31-åriga kvinnan nedsövd. Länge svävade hon mellan liv och död.

Det var osäkert om hon någonsin skulle kunna berätta för polisen vad som hände i lägenheten på Öster. Men rapporterna till polisen blev långsamt positivare.

Uttrycket ”kritiskt” ersattes av en bulletin att det fanns en chans att 31-åringen skulle överleva. I december kunde hon väckas till medvetande.

Polisens förhörare, som måste ha haft svårt att hålla känslorna under kontroll inför den bandagerade gestalten i sjukhusbädd innanför en luftsluss, stötte på problem.

31-åringen tog på sig skulden. Det var hon själv som varit deprimerad och tände eld. 51-åringen skulle därmed vara oskyldig.

Men både 31-åringens och utredningens resa hade bara börjat.

Kvinnan byggde upp en relation till en kurator på Akademiska sjukhuset. Hon fick förtroende för polisens utredare.

I januari kom genombrottet. Den 31-åriga kvinnan var redo att berätta.

En av hennes döttrar skulle kissa på pottan. Därför var 31-åringen i badrummet. 51-åringen kom in och frågade om han skulle ”bränna eller elda henne”.

Minnesbilderna var fortfarande fragmentariska. Kvinnan kommer sannolikt aldrig att minnas allt som hände. Men hon berättar för polisen att hon såg sitt hår brinna i en spegel.

När dessa förhör hålls har vårdpersonal redan berättat för 31-åringen att de amputerat ena benet nedanför knät. Hon ska också genomgå minst tre, men kanske så många som tio, hudtransplantationer.

På frågan om det var 51-åringen som gjorde detta är hon redo att svara:

– Ja.

Motivet gäckar polisen men kan finnas begravt i en kultur som är svår att lära känna och som döljer sig bakom språkförbistring och tolkar som översätter åt båda hållen.

Klart är att 31-åringen ville skiljas. Paret skildes också, i alla fall enligt svensk lag i Gävle tingsrätt.

– Men giftermålet enligt muslimsk rätt ger honom större rättigheter än skilsmässan enligt svensk lagstiftning ger henne, säger Elisabeth Massi Fritz, kvinnans målsägandebiträde och känd expert på just hedersvåld.

– Mannen var aggressiv, dominant och kontrollerande. Det finns inslag av hedersmotiv i detta. Min klient tänkte driva separationen vidare och hon säger i dag att hon inte tänker gå tillbaka.

Enligt Elisabet Massi Fritz kan 31-åringen fortfarande vara en måltavla, men nu för 51-åringens släkt.

– Bara den omständigheten att hon medverkar i en rättegång gör att det inte går att utesluta.

Kammaråklagare Birgitta Fernlund har kallat 25 vittnen till rättegången, som inleds nästa fredag och kommer att pågå under ett par veckors tid.

31-åringen kommer att medverka enbart genom en videolänk.

– Hennes hälsa tillåter inget annat, säger åklagaren.

Bevisningen består bland annat av 31-åringens utpekande och en svart kork till en flaska med lacknafta och svedd etikett från samma flaska.

Lacknafta tros vara vätskan som 51-åringen sprutade på sin ex-hustru innan han tände på.

Han nekar helt och hållet till brott.

Om han ändå fälls kommer Birgitta Fernlund att yrka på ett flerårigt fängelsestraff.

Mer läsning

Annons