Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hektisk helg på kd:s riksting

/
  • Foto: LEIF JÄDERBERG Högt i tak? Kristdemokraterna inledde sitt riksting i Gävle i går. - Fantastiska omgivningar kring konserthuset, tyckte Alf Svensson.

GÄVLE
Närmare 1 000 kristdemokrater intog i går konserthuset i Gävle, som i strålande sol visade sig från sin bästa sida. Hårt arbete väntar medlemmarna, men också fest på Estraden med lokala specialiteter som böckling och ostkaka från Hälsingland. Senast partiet höll riksting i Gävle var 1977.

Annons
Alf Svensson känner sig hemma i Gävle och ser fram emot att träffa släkten i Järbo:
- Jajamän, jag har en systerdotter som precis fått tvillingar så det blir extra roligt.
På lördag väljs han med all sannolikhet till partiordförande igen. Men dessförinnan ska rikstinget hinna med över 300 motioner, varav 14 från Gävleborg.
Utöver partiets kärnfrågor, familje- och socialpolitik, kommer man att under dagarna diskutera huruvida partiet ska verka för inrättandet av en internationell miljödomstol, om fria sprutor för narkomaner är en bra idé, hur bättre villkor för kvinnor inom försvaret kan skapas och hur europeiska fiskares rovfiske utanför Senegals kust ska stoppas.

EMU het potatis
Den allra mest brännande frågan på rikstinget är dock Sveriges vara eller eller icke vara i valutaunionen, och den kommer sannolikt att bli en av de mer debatterade. Skeptikerna i partiet ser risker med att avhända sig makten över penningpolitiken, och fruktar att det blir första byggstenen i ett Europas förenta stater.
Partiledaren Alf Svenssons inledningsanförande handlade kanske just därför till stor del om vikten av ett fortsatt arbete för fred, där han ser EU som ett oundgängligt redskap. Partiledaren menade att någon nationell suveränitet i strikt bemärkelse knappast längre är möjlig, även om Sverige valde att stå utanför både EU och EMU:
- EU har sannerligen många brister, men de bristerna måste vägas mot ett alternativ där EU inte finns överhuvudtaget, menade Svensson och knöt an till den europeiska kontinentens blodiga historia.
Gästtalare under rikstinget är Wim van Velzen, europaparlamentariker och ordförande för de holländska kristdemokraterna, och Stefan Einhorn som är författare och professor i molekylär onkologi vid Karolinska Institutet.

MARTIN HOFVENSTAM

Mer läsning

Annons