Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hela byn ställer upp

GÄVLE
Varken Lennart Wahlman eller Gösta Malm hade väntat sig nåt liknande.

Annons
När IOGT-NTO utlyste att lokalen i Överhärde var till salu, hölls ett möte i byn för att undersöka intresset för att köpa den och förvandla till bystuga.
Nu, bara några veckor senare, har invånarna i Överhärde gemensamt lovat att stå för över hundra tusen av den totala kostnaden på 160 000 kronor. Bra jobbat, med tanke på att bara 350 förfrågningar gick ut i brevlådorna. Den första september är det tänkt att köpet ska äga rum.

Helt otroligt
- Helt otroligt. Senast i morse var det en till som ringde, säger Lennart Wahlman som är ordförande i den nybildade Bygårdsföreningen.
En gemensam önskan hos de boende i Överhärde var att lokalen skulle finnas kvar, för sammanhållningens skull.be
- Nu får vi bara hoppas att intresset håller i sig, säger Gösta Malm som är kassör.

Ska slå konserthuset
Den tilltänkta bystugan ska också få en del bidrag av sponsorer. Men fler efterlyses.
- Jo, vi ska slå konserthuset hade vi tänkt, skojar Gösta.
Alla sponsorer lovas nämligen en egen skylt i lokalen.
- Jag skrev till Gevalia att "betänk hur många koppar kaffe som druckits i denna lokal", så nu får vi hoppas att de hör av sig, berättar Gösta Malm som med sina 82 år är något av en ålderman i Överhärde.
Själv framhåller Gösta andra åldermän: Rune Andersson som ledde nykterhetsrörelsens teaterverksamhet i lokalen, och numera bortgångne Nils Lundgren, en NTO-are som lärde ungdomen i Överhärde att spela schack.
IOGT-NOT:s lokal uppfördes 1909, men byggdes ut på 20-talet.

1 000 böcker
Här finns bland annat ett bibliotek med 1 000 böcker, varav en del är sedesskildringar om spritens fördärv. Bygårdsföreningens representanter är inte främmande för att fortsätta biblioteksverksamheten om någon på Kulturförvaltningen nappar.
- Det vore väl lämpligt nu när bokbussen försvunnit, säger Gösta.
Åren till trots, är lokalerna är i förvånansvärt gott skick.

Revylokal
På scenen hänger fortfarande belysningen kvar från revysällskapet Stackbo Stations senaste föreställning.
- Utvändigt behöver det målas om, förhoppningsvis till nästa sommar, säger Lennart.
Om den nybildade Bygårdsföreningens planer går i lås, hoppas man kunna handikappanpassa lokalerna om Boverket skjuter till medel.
De båda herrarna har bara gott att säga om IOGT-NTO. På sätt och vis är det sorgligt att nykterhetsrörelsen lämnar lokalerna, tycker de. Men medlemsunderlaget sviktar, och de kvarvarande medlemmarna har blivit äldre.

Festlokal
Bygårdsföreningen i Överhärde vill förvalta lokalerna på bästa sätt. Bröllopsfester, 50-årskalas, och jaktklubbssammanträden vill man gärna se.
- Alla med anknytning hit är välkomna, inte bara de som bor i Överhärde. Oavsett om man cyklar på trehjuling eller reser med färdtjänst, säger Lennart som passar på att hälsa alla markägare som vill bli medlemmar att ringa till 026/ 321 26.

MARTIN HOFVENSTAM
026 - 15 96 31
martin.hofvenstam@gd.se

Mer läsning

Annons