Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Helén mister lärarjobbet

/
  • Helén Eriksson, lärare på Källöskolan, tvingades igår informera sin klass om att hon blivit uppsagd. – Nu måste jag tänka om, säger hon.
  • Kristian Boström och Emil Larsson tycker att det är tråkigt att deras lärare Helén Eriksson blivit uppsagd.– Hon är en bra lärare, säger Emil Larsson.

I går fick de varslade lärarna i Gävle besked. Enligt vad GD erfar blev drygt 40 personer till slut uppsagda.
En av de som förlorar jobben är Helén Eriksson på Källöskolan som inte kunde hålla tillbaka tårarna.

Annons

Klockan 10 i går morse fick Helén Eriksson beskedet: Du är uppsagd. Trots att hon visste att hon var varslad och försökt förbereda sig på det värsta så kom ändå tårarna.

– Det var första gången jag varslats så jag levde ändå på hoppet. Jag började vikariera 1998 och blev fast anställd 2002, säger hon.

Hon beskriver gårdagen som tumultartad. Kollegorna försökte stötta och det var jobbigt att berätta för eleverna i klassen.

– Jag har grinat – men det hjälper inte. Jag har försökt förlika mig och nu måste jag tänka om, säger hon.

Helén Eriksson ringde direkt till en av skolkontorets personalmän och frågade hur stora chanser hon har att bli återanställd om det uppstår luckor nästa höst. Målet är att jobba vidare inom skolvärlden, att hanka sig fram på vikariat tills det finns ett nytt behov av lärare.

– Jag har funderat på om jag ska lämna det här yrket. Men min önskan är att jobba som lärare, jag känner att jag inte är färdig med det.

Först på torsdag vill skolkontoret informera media om slutresultatet av förhandlingarna med facken och har kallat till en gemensam presskonferens tillsammans med Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbund. Men enligt flera källor som GD talat med blev det tillslut drygt 40 av de 54 varslade lärarna som förlorar sina jobb.

Helén Erikssons elever i sjätteklassen Skäret tycker att det är trist att hon tvingas sluta efter terminens slut.

– Det är mycket dåligt, säger Kristian Boström.

– Hon är en bra lärare som är bra på att hjälpa folk, säger klasskompisen Emil Larsson.

Mer läsning

Annons