Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Helgens korv - ett äkta hantverk

/
  • Foto: LASSE HALVARSSON Korvfyllning. Marianne Berglin har arbetat vid det här bordet i 15 år. Varje höst från oktober till jul gör hon julkorv, resten av året blir det rå fläskkorv och grynkorv.

GÄVLEJulruschen är i full gång i korvfabriken.- I morse gick varenda maskin för fullt här. Det märks verkligen att det är julrusch, sägerMats Rystedt, som arbetar med att skära ner julkorven från rökvagnen på Sohlbergs.

Annons
De runda korvarna med granna juletiketter fylls snabbt på i backarna.
Det märks på Sohlbergs att det inte bara finns julskinkor på de svenska julborden. Under hösten ändras korvsortimentet.

Säsongskorv
De vanliga falukorvarna och varmkorvarna får sällskap av produkter som bara tillverkas under ett par korta månader och sedan konsumeras under några få dagar: rå julkorv, kokt julkorv, julmedvurst, rökt leverkorv och vit leverkorv. Samt syltor och pastejer.
Bara av den råa julkorven tillverkas tolv ton från Allhelgonahelgen och framåt. Ändå är det lite om man jämför med mängden julskinka. Sohlbergs säljer cirka 150 ton julskinka varje år.
Den allra vanligast korven på julborden är kanske prinskorven, även om den tillverkas året om. Uppemot 20 ton räknar Sohlberg platschef Bo Narving med att fabriken i Gävle ska göra i år.
För prinskorven väntar en stor förändring vid nyår, då namnskyddet försvinner. Det innebär att en prinskorv efter nyår inte behöver följa det gamla receptet.

Ändrar inte receptet
Men Sohlbergs räknar inte med att ändra prinskorvreceptet, åtminstone inte på en gång:
- Vi har sagt att vi ska fortsätta som tidigare, men det är naturligtvis svårt att veta hur marknaden reagerar. Den här förändringen ställer stora krav på konsumenterna, att de läser innehållsförteckningarna, säger Bo Narving.
Medan julkorvstillverkningen går in i slutskedet har Sohlbergs redan börjat förbereda sig på de magrare veckorna efter jul.
- Efter helgerna säljer vi alltid mycket. Då tycks folk vara trötta på julmaten och vill ha varmkorv och falukorv i stället, säger Bo Narving.

INGEGERD SÖRGARD
026-15 96 27
ingegerd.sorgard@gd.se

Mer läsning

Annons