Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Heltid botemedel mot ohälsa?

GÄVLEVänsterpartiet vill minska sjukskrivningarna i kommunen genom att ge de anställda större inflytande i vardagen och genomföra rätten till heltidsarbete.

Annons
- Tydligen anser vissa politiker att kvinnor i den offentliga sektorn ska bära kommunens besparingar på sina axlar, hävdar Ulla Andersson och Albert Gibbs.
De går därmed emot förslaget att skjuta upp heltidsreformen i Gävle. Ett förslag som dykt upp från tjänstemännen nu när man i år ska försöka spara 155 miljoner kronor.

Färre vikarier
I motsats till det förslaget så tror vänsterpartisterna att man kan spara pengar om folk jobbar heltid. Då behövs färre vikarier
Och eftersom heltidslön ger folk en tryggare ekonomisk ställning så minskar den ekonomiska stressen och därmed en orsak till ohälsa.
I en längre skrivelse till kommunstyrelsen betonar vänsterpartisterna att man har en mängd förslag på åtgärder för att minska ohälsan. Något som i så fall klingar väl med tjänstemannaförslaget att anta ett krav på en årlig tio-procentig minskning av sjukskrivningarna.
Förutom heltid som rättighet vill v ge de kommunanställda inflytande över arbetstiden. Med den så kallade 3-3- modellen, där man arbetar tre dagar och är ledig tre, så kan man nå långt, hävdar de.

Bör testas i Gävle
I Lindesberg har införandet av modellen lett till en minskning av sjukfrånvaron med hela 69 procent. Det bör prövas även i Gävle, menar v.
Ett annat förslag är att fastställa mätbara mål för personalens inflytande och delaktighet på arbetsplatsen, så att det går att följa upp.
Kommunen bör också se över hur snabbt det går med utredningarna om rehabilitering av de sjukskrivna anställda. Det kan ta uppemot sex månader, men bör kunna klaras av på tre veckor.
Dessutom bör man satsa mer på att låta sjukskrivna jobba deltid för att ta sig tillbaka igen.
Vänsterpartisterna har en del andra förslag också som de hoppas att de övriga partierna ska nappa på för att komma till rätta med ekonomin.


Mattias
Jonsson
026-15 96 12 mattias.jonsson_gd.se

Mer läsning

Annons