Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hemgården ska skyddas

/
  • Hemgården är ett av kommunens hus som kommer att förses med skyddsbestämmelser innan det säljs. ARKIVBILD

GÄVLE Den som köper Bäcks gamla skola, Lunds gamla skola eller Hemgården kommer inte att få helt fria händer.
Husen kommer att förses med skyddsbestämmelser innan de säljs. Hur det blir med Korphallen på Bergsgatan är en mer öppen fråga.

Annons
Bäcks skola och Lunds gamla skola, som båda är hyresfastigheter i dag, har redan annonserats ut för försäljning. Förhandlingar med intresserade köpare pågår.
Men innan husen säljs ska nya skyddsbestämmelser utformas, har byggnads- och miljönämnden beslutat.
En första bedömning som kommunens byggnadsantikvarie Helena Olovsdotter Haglund gjort säger att båda husen har kulturhistoriskt värde. Finast anses Bäcks skola vara.
- Det är ett helt unikt hus i tegel, det ser ut som en patriciervilla, säger Lena Lundgren, s, ordförande i byggnads- och miljönämnden.

Också för Hemgården som kommunen länge velat sälja ska man utforma skyddsbestämmelser så att huset inte förvanskas av en ny ägare.
För Korphallen är läget mer oklart.
Helena Olovsdotter Haglund anser att också Korphallen är klart skyddsvärd.
- Absolut. Korphallen är så tidstypisk med sitt välvda tak. Det är en fantastisk byggnad, säger hon.
I byggnads- och miljönämnden var meningarna mer delade. Urban Sjölander, c, tyckte att byggnaden kan säljas till Korpen Gävle utan att man lägger några särskilda restriktioner för vad man får göra med byggnaden.

- Jag tycker inte att Korphallen är så unik att man behöver skydda exteriören. Den där halvcylindern, nej, det tycker jag inte, säger Urban Sjölander, som reserverade sig.
Lena Lundgren, s, är också tveksam till skyddsbehovet.
- Byggnaden är ju redan så förvanskad och i dåligt skick. Jag tycker nog att Korpen kan få ta över byggnaden utan särskilda krav, säger hon.
Men beslutet i nämnden var ett annat, nämligen att man skulle vända sig till kommunstyrelsen för att få direktiv. Korphallen är nämligen utpekad som kulturhistoriskt intressant i det kulturminnesvårdsprogram som antogs 1987.

Programmet är ingenting som politikerna kan hänvisa till när det gäller privatägda fastigheter, men för kommunens egna hus gäller det.
- Vi vill veta om kommunstyrelsen tycker att den gamla bedömningen ska vara kvar. I så fall får vi ta fram skyddsbestämmelser för Korpen också, säger Lena Lundgren.

Ingegerd Sörgard

Mer läsning

Annons