Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hemgården till salu för tre miljoner?

/
  • Foto: GUN WIGH Köpare sökes. Nästa vecka kommer kommunstyrelsen att ta ställning till om Hemgården ska bjudas ut till försäljning. Förväntat pris: tre-fyra miljoner kronor.

GÄVLE
Nästa vecka ska kommunstyrelsen avgöra Hemgårdens öde.
Beslutet blir sannolikt att huset ska säljas.

Annons
Att behålla huset skulle kosta 600 000 kronor om året, har kommunledningskontoret beräknat.
Sedan Föreningen Hemgården på egen begäran gick i konkurs i somras står det stora huset mitt emot Konserthuset nästan tomt.
Kvar finns bara två hyresgäster, Kvinnokooperativet Saga, som hyr tre rum på korttidskontrakt, och Invandrarcentrum, som har svenskundervisning för en mindre grupp i ett par andra rum. De stora sällskapsrummen i bottenvåningen är utrymda.

Kräver upprustning
I höstas begärde Tekniska nämnden att frågan om Hemgårdens framtid skulle lyftas upp till en högre politisk nivå. Både barn- och ungdomsförvaltningen och utbildnings- och arbetsmarknadsförvaltningen hade då sagt att de gärna ville använda det stora huset, men det förutsatte att huset rustas upp.
Kommunledningskontoret har uppskattat att en upprustning av huset, inklusive ventilation och handikappanpassning, skulle kosta 3,5 miljoner kronor. Det skulle betyda att hyran för Hemgården skulle hamna på 600 000 kronor om året, inklusive driftskostnader.
Att hitta en hyresgäst som är beredd att betala så mycket i hyra är svårt, tror kommunledningskontoret. Det är lättare att sälja huset:
- En försäljning av hela fastigheten bedöms kunna resultera i en köpeskilling på mellan tre och fyra miljoner kronor. Eftersom kommunkoncernen har behov av att hitta finansieringsalternativ till alla planerade investeringar ligger dessutom försäljningsalternativet i linje med den nyligen av kommunfullmäktige antagna investerings- och finansieringsstrategin, argumenterar kanslichefen Nils Karlsson och föreslår att kommunstyrelsen ska förorda en försäljning.

INGEGERD SÖRGARD

Mer läsning

Annons