Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hemlösa till Hemsta nästa höst

GÄVLE I september nästa år, två år försenat, ska inackorderingshemmet för bostadslösa i Hemsta kunna öppna.
Då ska Bomhusgården var färdigrenoverad för GBC, Gävle Behandlingscenter.

Annons
Renoveringsjobbet har gått ut på anbud efter att socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet i sitt budgetförslag förra veckan garanterat pengar till Hemstahemmet.
Där finns i dag GBC. Sedan länge är det bestämt att de ska flytta till Bomhusgården, men flytten har dragit ut på tiden.

Senast i september nästa år ska dock GBC kunna flytta in där Omvårdnad tidigare hade korttidsplatser. När de har flyttat ut från Hemstahemmet ska inackorderingshemmet kunna slå upp portarna nästan direkt.
Sedan i somras har socialförvaltningen en våning på hotell Norrtull med rum för 13 hemlösa personer, ett sätt att försöka klara situationen i väntan på Hemstahemmets drygt 20 platser.
Men hur det blir efter februari då kontraktet med hotellet går ut vet socialchefen Örjan Ohlström inte än.
Hotellägarna vill sälja, men någon affär är inte klar. Han tror dock att de hemlösa kommer att kunna vara kvar även med nya ägare.
- Det skulle vara lite av en katastrof att bli av med Norrtull, säger Örjan Ohlström.

Omvårdnad vill öppna nya korttidsplatser igen, ett och ett halvt år efter beslutet att stänga 40 av dem på Bomhusgården. Eftersom GBC ska flytta in där letar man andra lokaler.
Sätrahemmet, där avdelningar stängts, och anhörigcentrums Villa Milbo är två alternativ, men något beslut är inte fattat än.

Anna Bagge
026-15 96 47
anna.bagge@gd.se

Mer läsning

Annons