Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hemma-hos-omsorg växer

GÄVLEKommunen bör även i fortsättningen erbjuda barnomsorg under nätter och helger. Det anser barn- och ungdomsförvaltningen som nyligen har utrett verksamheten.

Annons
I kommunen finns bland annat förskolan Natt och Dag som erbjuder omsorg dygnet runt för barn mellan ett och fem år. Men det finns också en Hemma-hos-verksamhet. Skolbarn mellan sex och tolv år erbjuds omsorg i hemmet under kvällar, nätter och helger.
- Det är en verksamhet som vuxit av sig själv och efter behov när barnen blivit äldre och inte längre kunnat vara kvar på Natt och Dag, säger Elisabet Marklund på Barn och Ungdom.
Däremot har Hemma-hos-omsorgen aldrig blivit riktigt spridd bland föräldrar, något som förvaltningen nu hoppas kunna förändra. Särskilt eftersom alla ska ges samma chans till den kommunala service som erbjuds.
Under våren är det omkring 15 barn som har omfattats av Hemma-Hos-omsorgen.
Flera av barnen har föräldrar som är ensamstående och som jobbar inom vården eller restaurangbranschen och därmed har oregelbundna arbetstider.
Fyra timanställda personer har jobbat inom Hemma-hos-omsorgen, tanken är nu att de ska få fast anställning.

Kostar en miljon
Det är politikerna i barn- och ungdomsnämnden som slutgiltligen avgör natt- och helgomsorgens framtid. I dag kostar den kommunen omkring en miljon kronor.
Däremot är det inte helt klarlagt huruvida kommunerna verkligen är skyldiga att erbjuda barnomsorg under nätter och helger.
Kommunförbundet anser inte det. Skolverket är av en annan mening och har i ett tillsynsbeslut ålagt kommunerna att ställa upp med nattomsorg.
Frågan utreds nu av den sittande skollagskommittén som presenterar sitt arbetet tidigast i december.
MARIA BRANDER

Mer läsning

Annons