Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Hemmasittarna” ska hittas

I Sverige råder skolplikt för alla elever i grundskolan. Ändå går inte alla barn i skolan.
Gävle kommun ska nu kartlägga omfattningen och orsakerna till att vissa pojkar och flickor stannar hemma från undervisningen.

Annons

Projektet kallas ”Hemmasittarna” och genomförs med hjälp av pengar från Skolverket.

Orsakerna till att barn inte går till skolan kan vara många: Rädsla för trakasserier av skolkamraterna, låg motivation, psykisk ohälsa eller en känsla av att inte få den hjälp man behöver är några exempel.

– Det kan också handla om social problematik. Att du inte vågar lämna din missbrukande mamma ensam hemma, säger Bodil Mellgren, chef för stödverksamheten på skolförvaltningen.

Barn- och ungdomsförvaltningen har nyligen påbörjat en kartläggning för att se hur många elever som har mer än tre veckors hundraprocentig olovlig frånvaro från skolan.

Samtidigt startade arbetet med att ta fram riktlinjer tillsammans med rektorerna för hur skolorna ska agera kring dessa barn.

Dessutom tillsätts en grupp med representanter från skolan, socialtjänsten, barn- och ungdomspsykiatrin, Gävle barnhälsa samt barnhabiliteringen som ska ta fram konkreta verktyg för hur man ska få eleverna tillbaka till skolan.

– Skolorna har ofta jobbat som bara den för att få barnen till skolan men inte lyckats. Nu måste vi jobba med fler aktörer för att få tillbaka dem, säger Bodil Mellgren.

Enligt henne är skolan en skyddsfaktor som barnen behöver.

– Barn mår bra av att lära och att finnas i ett socialt sammanhang, säger Bodil Mellgren.

Kartläggningen görs i samtliga skolor i Gävle, både kommunala och friskolor.

– Från och med nu ska vi göra sådana här kartläggningar regelbundet så att vi har koll på att eleverna verkligen är i skolan.

Mer läsning

Annons