Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hemtjänst i HSB:s regi?

/
  • Arkivbild Behövs. Fastighetsskötare  som gör hemtjänstsysslor kommer att behövas i framtiden, tror Inger Jensen, ordförande i HSB Gävleborg.

GÄVLE
Fastighetsskötare som utför hemtjänstsysslor är något som Inger Jensen, ordförande i HSB Gävleborg, gärna ser på fler platser i länet.

Annons
- Ser man till sig själv så är det så här jag själv skulle vilja ha det, säger hon.
Sedan tidigare har HSB en uttalad målsättning att underlätta för äldre att bo kvar hemma längre. Inom HSB Gävleborg har man nu tillsatt en grupp som ska undersöka förutsättningarna för att fler bostadsrättsföreningar ska följa exemplet Sätra. Planer finns sedan på att ta kontakt med kommunerna och skapa ett samarbete med hemtjänsten.
Kanske ser vi en framtid då bostadsrättsföreningarna, precis som i fallet i Sätra, utför lättare hemtjänstsysslor, men med ersättning från kommunen. Precis som i Falun skulle HSB bli ett komplement till hemtjänsten.
- Jag ser ett värde i det vi gör, säger Ingrid Jensen.
För det kommer att behövas, tror hon. Kommunernas dåliga ekonomi har tydligt slagit i genom på hemtjänstens service, anser hon. För tio år sedan hade till exempel kommunens personal hade tid att städa.
- Det existerar inte i dag.
Även Gävle kommun har varit positiv till arbetet hos bostadsrättsföreningen i Sätra, konstaterar hon. Redan innan fastighetsskötaren Ralf Sundbom fick fler arbetsuppgifter för två år sedan (se artikeln ovan) utförde en kvinna liknade sysslor åt föreningen. När hon slutade hörde man av sig från kommunen och hoppades på en fortsättning.

JOHAN PIHLBLAD
026- 27 75 92
johan.pihlblad@gd.se

Mer läsning

Annons