Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hemtjänsten får putsa fönster

Den som behöver ska kunna få fönstren putsade av hemtjänsten.
Det fastslår en dom i regeringsrätten.
I Gävle ingår inte fönsterputsning i hemtjänsten i dag.

Annons

Omvårdnad har bestämt att hemtjänsten inte ska ägna sig åt fönsterputsning

Men en dom i regeringsrätten ändrar på det. En kvinna i Mellerud får rätt till hjälp med fönsterputsning och gardinupphängning eftersom hon inte klarar det själv, inte har barn i närheten eller pengar att betala en fönsterputsarfirma med.

Regeringsrättens domar avgör hur lagen ska tolkas, vilket innebär att fönsterputsning och gardinuppsättning ingår i den hjälp med hemmets skötsel som kommunen ska stå för om personen i fråga inte kan fixa det själv.

I Gävle sätter fixar-Malte upp nya gardiner till alla som fyllt 75 år, men putsar inga fönster. Det gör inte heller hemtjänsten. Men nu ska det bli ändring på det. Efter domen, som kom i september, ska kommunen ändra riktlinjerna.

– Vi ska anpassa dem så att vi är lagliga, säger uppdragschef Christina Wessman.

Hur fönsterputsning och gardinupphängning ska ordnas, vad det kan kosta och hur man ska informera om möjligheten att få den här hjälpen ingår i översynen av riktlinjerna. Hon räknar med att omvårdnadsnämnden ska kunna ta beslut om dem i slutet av februari, men redan nu är de skyldiga att pröva ansökningar om fönsterputshjälp.

I kommunens informationsfolder står att de förutom fönsterputs inte heller knäskurar golv eller tar ut stora mattor. Golven torkar de och mattorna anser Omvårdnad ska kemtvättas. Christina Wessman säger att riktlinjerna är gamla och att det var en trend under 1990-talet att sluta putsa fönster, något Omvårdnad ansåg att man fick ordna hjälp med på egen hand.

Helena Axestam, utredare på Socialstyrelsen, säger att både Socialstyrelsen och länsstyrelserna har pekat på det här problemet i många år. En kommun kan ha riktlinjer till hjälp för handläggarna när de ska pröva om den sökande har rätt enligt socialtjänstlagen till de sökta insatserna, men riktlinjerna får inte inskränka de rättigheter som den enskilde har enligt den lagen.

Ansökningar om hemtjänsthjälp ska prövas individuellt. Har någon ett behov som inte kan tillgodoses på något annat sätt för att få en skälig levnadsnivå ska kommunen bevilja hemtjänst. Kommunen kan inte säga nej med hänvisning till kommunens riktlinjer.

Mer läsning

Annons