Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Het debatt att vänta

/
  • I mitten av januari informerade Jens Leidermark, s, om varsel som måste ske. Beskedet har väckt reaktioner hos föräldrar och lärare.

Redovisa det ekonomiska läget och frys lärarvarslen.
Det vill oppositionen inför onsdagens möte i barn- och ungdomsnämnden.
Föräldrar vill ha kvar sina barns lärare.

Annons

Det ser ut att bli ett debattfyllt möte när barn- och ungdomsnämnden träffas på onsdag med bland annat bokslut och ekonomi på dagordningen. Häromveckan kom beskedet att 54 lärare varslas. Oppositionen flaggar för att de vill diskutera åtgärdsplanen för att få ordning på budgeten.

Morgan Darmell, M, säger att de vill ha en redogörelse för hur kommundirektör Göran Arnell ser på förvaltningens ekonomi som han håller koll på på kommunstyrelsens uppdrag.

– Efter de åtgärder som har vidtagits känner jag mig helt trygg, säger Göran Arnell som tror att förvaltningen klarar budgeten om de åtstramningar som nämnden beslutat om blir av.

Som GD tidigare berättat vill oppositionen frysa varslen och utreda dem, något de ska föreslå på mötet. För att få tillfälle att diskutera hur varslens konsekvenser ska hanteras rent praktiskt och bakgrunden till dem har de fyra partierna också lämnat in samma frågor som kommit till allmänhetens frågestund.

Beskedet om varslen har väckt reaktioner hos föräldrar och lärare. Pingeltorps- och Stora Sätraskolornas föräldraråd hör till dem som protesterar och vill ha kvar skolornas lärare. Välfungerande arbetslag skulle splittras och den lärare som har ansvar för likabehandlingsplanen försvinna liksom den mångkulturkompetens de varslade lärarna har. De undrar också hur det är med behörigheten hos varslade och kvarvarande lärare.

Rådet föreslår att man ser hur pensionsavgångarna ser ut, betalar ut skolpengen varje termin i stället för varje läsår och flyttar förvaltningskontoret till den tomma Nynässkolan. Rådet befarar att förvaltningens agerade får fler att välja friskolor.

Mer läsning

Annons