Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Het diskussion om polislöner

GÄVLENär den lokala löneförhandlingen rasar som mest kan GD berätta att Gävles polismän tjänar nästan minst i landet.

Annons
Samtidigt placerar sig deras högsta chefer Ulf Möller och Lars Norrström i absoluta toppen av löneligan vid en jämförelse med fem andra polisdistrikt.
De två är länspolismästare och biträdande länspolismästare.
- Ju högre upp man kommer desto mer individuell prägel är det på lönesättningen. Men det är ändå väldigt små skillnader, säger länspolismästare Ulf Möller i en kommentar om sin lön.
Även andra löneskillnader är föremål för stort missnöje bland poliserna i länet.
Enligt ett internt dokument som Gefle Dagblad tagit del av tjänar vissa turlagschefer i Sandviken 600 kronor mer än sina kollegor i Gävle.
- Om jag och en turlagschef i Sandviken har samma tjänst och samma förutsättningar men han har högre lön, då känns det fel, säger Torleif Michél, turlagschef i Gävle.

Ställer krav
En orsak till de högre lönerna i Sandviken kan vara lönetillägg från tidigare tjänster, till exempel som vakthavande befäl.
Dokumentet avslöjar också det omvända förhållandet för en utredare i Sandviken, som kan tjäna 600 kronor mindre än den kollega som är placerad i Gävle. Trots att man gör samma jobb.
Sune Bergström, fram till årsskiftet chef för kriminalavdelningen i Sandviken, ställer krav för att fortsätta på sin tjänst.
- Det ska vara lika lön för lika arbete, säger Bergström, som i en skrivelse till sina chefer ställer krav på en rekryteringsplan för västra Gästrikland och påtalar löneskillnaderna.
- Jag tjänar 900 kronor mindre än utredningschefen i Gävle, konstaterar Bergström, vars förordnande som utredningschef löpte ut vid årsskiftet. Sedan dess väntar Bergström på ett svar på sin skrivelse.

Möller i topp
Enligt den statistik över löner som GD har granskat är det bara gotländska och västerbottniska poliser som tjänar sämre än dem i Gävleborgs län.
Snittlönen i Gävleborg är 22 6 00 kronor per månad - snittlönen för riket är 24 282 kronor.
Därmed är Gävleborg passerat av ett jämförbart län som Dalarna, där snittlönen är 22 900 kronor (300 kronor mer), för att inte tala om Stockholm där snittlönen är 25 794 kronor (3 194 kronor mer).
- I Dalarna kan de ha fler kommissarier och jurister (som drar upp lönesnittet). Man måste analysera skillnaderna, säger Ulf Möller.
Gävleborgspolisen ingår i den så kallade sexlänsgruppen med Örebro, Västmanland, Uppsala, Värmland och Dalarna.
Ulf Möllers och Lars Norrströms snittlön är högst bland de sex länen, 49 000 kronor i månaden.
Sämst är Örebro vars snittlön för toppcheferna är 46 500 kronor.
MATS HEDSTRÖM

Fotnot: Ulf Möllers lön sätts av rikspolischefen. Lars Norrströms lön bestäms av överdirektören vid Rikspolisstyrelsen.

Mer läsning

Annons