Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Het städdag efter fyra dygns fest

/
  • Foto: LASSE HALVARSSON Dagen efter. N Rådmansgatan vid Thulehuset söndag förmiddag innan sopmaskinerna hunnit suga upp resterna efter sista Cityfestnatten.

GÄVLEFyra dagars festyra i nära nog tropisk hetta är över. Synen som mötte tidiga söndagsflanörer i city var inte speciellt vacker, men väntad. Mängder av krossat glas och allsköns matrester och sopor av alla de slag förfulade gator och gräsmattor.

Annons
Och för vissa var festen inte riktigt slut. Eller snarare tog det slut innan de hann ta sig hem. Ganska långt in på förmiddagen fanns sovande personer på parkbänkar och gräsytor litet varstans i centrum.
Bland alla som röjde undan utrustning och rev sina tält och baracker pratade vi med Bengt Mickelsson i HÅIK-grillen.

Viktig inkomst
Grillen har stått på samma plats på N Kungsgatan nio Cityfester i rad nu. Och Bengt har varit med under alla år så han har litet att falla tillbaka på. Som vanligt jobbade han alla dagar i år också, som lösthäst som fixar det mesta.

- Det har varit ovanligt bra ordning på stan i år konstaterar han. Inte så många var onyktra. Även på lördagskvällen var det lugnt trots väldigt mycket folk, säger han.

HÅIK står för Hille-Åbyggeby ishockeyklubb. Inkomsterna från Cityfesten är en viktig bit i föreningens ekonomi. Förutom grillen svarar HÅIK också för städningen av festområdet. Medlemmar ur de olika ungdomslagen och många av deras föräldrar ställer upp i ottan och forslar bort sopsäckar, krattar gräsmattor och blåser ut sopor från husväggar och andra hinder så att sopbilarna kommer åt.

Makalöse Ove
HÅIK har en egen städgeneral, Ove Lindberg, som enligt Bengt Mickelssons ord är helt makalös. Han finns med varenda morgon och ser till så att hockeygrabbarna gör ett bra jobb.

- En Cityfest utan Ove skulle garanterat ge arrangörerna bekymmer, berömmer Mickelsson.

Han konstaterar att inkomsterna från grillen är förvånansvärt lika år från år. Priserna har varit oförändrade i sex eller sju år. Som mest har totalomsättningen från olika år varierat med ett par tusenlappar.
Den allra bästa försäljningen någonsin var på lördagen 2000. Årets lördagskassa var aningen lägre, men inte mycket.
HÅIK-grillen har blivit en samlingspunkt under cityfesterna för väldigt många medlemmar i föreningen.

- Hit kommer man för att träffas. Och så gynnar de förstås föreningen genom att handla också. Det är kul.

HÅIK köper in massvis med dyrbar hockeyutrustning innan hockeysäsongen börjar. Då kommer inkomsterna från Cityfesten väl till pass. De pengarna bekostar i princip alla materialinköp i klubben.

OLLE HILDINGSON

Mer läsning

Annons