Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Het vårddebatt - men inget beslut

BOLLNÄSDet började med hetsig debatt, fortsatte med politiskt rävspel bakom stängda dörrar och slutade i - antiklimax.

Annons
Landstingsfullmäktige i Gävleborg lyckades inte komma till beslut i frågan om akutkirurgin i Bollnäs vid sammanträdet i Bollnäs folkhögskola i går.
Efter flera timmars diskussion där kompromissförslag efter kompromissförslag avvisades gav de 75 församlade upp och ajournerade sig.
Sammanträdet fortsätter i dag onsdag. Om det blir något beslut nu återstår att se.
- I alla fall måste den fortsatta debatten föras offentligt. Det är beklämmande att så mycket av tisdagens diskussion försiggick bakom slutna dörrar, sa oppositionsrådet Inger Källgren, m.

Hedern i pant

De två motioner som oppositionspartierna lagt fram om bevarad akutkirurgi vid Bollnäs sjukhus har en sällsynt laddning. Socialdemokraterna har satt sin politiska heder i pant på att fullfölja beslutet från april om att göra om Bollnäs akutsjukhus till ett närsjukhus.
- Ingenting i sak har förändrats. Vi står fast vid att den väg vi valt är den bästa, deklarerade finanslandstingsrådet Ingrid Liljegrääs, s.
Vänsterpartiet ställde upp mangrant bakom den här linjen. Hur vågmästaren och tilltänkta samarbetspartnern miljöpartiet skulle agera var dock oklart.
Tillträdande landstingsrådet Ann-Catrin Bergman, mp, gav ett pressat intryck. De många och hårda anklagelserna om vallöftesbrott hade inte gått henne obemärkt förbi.
- Jag vill be er i södra Hälsingland om ursäkt. Jag bär en del av skulden till den röra som uppstått efter valet, sa hon.
I övrigt ägnade hon mycket tid sig åt att angripa oppositionen för deras agerande. Oppositionen svarade med samma mynt och känslorna svallade på båda sidor.
Jan-Erik Englund, s, Bollnäs, presenterade ett eget yrkande som gick ut på att man med hjälp av utbildning skulle höja akutkompetensen ett snäpp vid Bollnäs sjukhus. En kirurgisk jourlinje skulle inrättas, dels för att hålla i denna utbildning, dels för att bedriva akutkirurgisk vård.
Ingrid Liljegräs sammankallade s-gruppen och fick stöd för att lansera Englunds idé som ett kompromissförslag.

"Tillbaka på ruta ett"
Landstingsstyrelsen skulle med förslaget som grund diskutera en utökning av akutverksamheten i Bollnäs. Detta var en modell som kunde locka både miljöpartiet och kanske även ett eller flera oppositionsparter, trodde hon.
Nu var det oppositionens tur att samlas till interna överläggningar.
Efter en timme och 20 minuter kom partierna ut med beskedet att de inte accepterade s-förslaget. Oppositionen lade fram ett motbud som i mycket liknade s-förslaget men det förkastades av majoritetspartierna.
- Vi är tillbaka på ruta ett, konstaterade Ingrid Liljegrääs innan fullmäktigeförsamlingen bröt upp för dagen.

BJÖRN HANÉRUS

Mer läsning

Annons