Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hett för både buss och förare

GÄVLE
Arbetsmiljöverket rekommenderar inte varaktigt arbete i temperaturer överstigande 26 grader.

Annons
Men de rekommendationerna gäller inte busschaufförer. I dagarna arbetar många av dem i 38-gradig värme eller värre. Inte bara chauförrerna drabbas. Under de senaste dagarna har flera bussar kokat och gett upp, och Swebus har tvingats byta ut dem.
Anders Lundell, chef för Swebus lokaltrafik i Gävle, försöker tillse att förarna får tillräckligt med vatten under körningarna. Till skillnad från kollegor på andra håll i landet - som tvingas bära uniformsbyxor i ull eller polyester - ingår shorts eller kjol i standardutrustningen för Gävles busschaufförer. Någon luftkonditionering finns däremot inte.
- Vi har klimatanläggning i vissa landsortbussar. I stadstrafiken är det många stopp där dörrarna öppnas och därför bedömde vi inte att det var lämpligt, säger Anders Lundell.

Damm i kylaren
Vid ett antal tillfällen de senaste dagarna har även bussarna blivit stående för att kylsystemet lagt av. Det kan i och för sig hända även vid kallare väderlek, men problemen har ökat i värmen.
- Det kommer damm i kylaren. På en buss sitter den på sidan vilket gör det extra besvärligt, säger Anders Lundell och förklarar att Swebus i rimligaste mån försöker hålla efter problemet. Men vid ett flertal tillfällen har bussar trots det gett upp, och man har tvingats byta. Något som väcker irritation och skapar förseningar. Anders Lundell förnekar att det skulle vara de nya miljövänliga bussarna som inte pallar hettan.
- Nej, sånt här inträffar ofta när det blir såhär varmt. Man får tänka på att en lokalbuss gör 1 500 mil på en månad och jämföra det med hur långt en personbil kör på samma tid, säger han.
Veronica Engelbrektsson som bland annat kör mellan Bomhus och Sätra har ännu inte råkat ut för busshaveri.
- Men det blir enormt varmt i förarsätet. Jag brukar se till att dricka mycket vatten, annars blir man för trött i huvudet, säger hon.
MARTIN HOFVENSTAM
026 - 159631
martin.hofvenstam@gd.se

Mer läsning

Annons