Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hilleföräldrar upprörda över skolbudgeten

GÄVLE Nej, det går inte att spara fem miljoner kronor bara på att hålla budgeten.
Det hävdar Rickard Åhman, budgetchef på Barn & ungdom.

Annons
Föräldrar i Hille med barn i nedläggningshotade Varva skola har ägnat sin fritid åt att nagelfara barn- och ungdomsförvaltningens budget och hittat tio konton där förvaltningen i år överskridit budgeten kraftigt.
Det handlar bland annat om konton för traktamenten, representation, resor, hotell och logi, som kostat fem miljoner mer än budgeterat i år.

Det är lika mycket som alla sju öppna förskolor som fanns förut kostade tillsammans.
Men att kostnaderna överstiger budgeten beror på den budgetprocess man har inom förvaltningen, menar Rickard Åhman.
- I själva verket har kostnaderna i år för de här tio kontona minskat med 700 000 kronor jämfört med samma period förra året. Det finns redan signaler på att man ska dra ner på sådant här om det går, säger han.

Barn & ungdom fördelar pengarna till de olika skolorna i form av en skolpeng per elev. Det är sedan upp till rektorerna att göra en budget, där de stora posterna är personal och kost. Läromedel och administration är uppdelade på en mängd olika delposter och där väljer olika rektorer olika sätt att budgetera.
På en skola kan man budgetera resekostnad för sig, på en annan kan samma post ligga under kompetensutveckling i budgeten.
- Det viktiga är redovisningen. Det spelar ingen roll hur man har budgeterat så länge man bara redovisar allt rätt, och där har vi järnkoll, säger Rickard Åhman.
- Det är jättebra att föräldrarna frågar, men vill man veta exakt hur mycket som använts till en viss sak i förhållande till budgeten måste man gå ut i de enskilda skolorna och kolla. Man kan inte titta på den sammanlagda budgeten för då slår det fel, säger han.

Föräldrarna i Hille hade också reagerat över att Barn & ungdom ger bidrag till "föreningar och företag", men bakom den posten finns friskolor och fritidsklubbar.
- Det är kärnverksamhet alltihop, säger Rickard Åhman.

INGERGERD SÖRGARD

Mer läsning

Annons