Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hit når bredbandet

GÄVLE
Bredbandsutbyggnaden till mindre orter i Gävle kommun tar nu fart.

Annons
I höst ska Forsbacka och Åbyggeby kunna surfa snabbare på Internet.
Men bor du avsides kan du bli utan.
Utbyggnaden är planerad att ske till 22 orter. Där har minst 30 kunder visat sitt intresse, vilket är ett krav för att orten ska komma i fråga. Så många har inte anmält sig i till exempel Hagsta, Hästbo och Eskön, berättar projektledaren Ann-Sofie Johansson-Nyberg.
Arbetet utförs av Gävle Energi och i Forsbacka och Åbyggeby är projekteringen i full gång. Sist ut är Axmar och Säljsjön. Går allt enligt planerna ska man ha nått dessa orter till vintern 2005. Störst intresse har Hedesundaborna visat, men de är å andra sidan också flest.
Men även om du bor i någon av dessa orter och är intresserad kan du inte vara säker på att en kabel når just ditt hus.
- Risken finns att det inte räcker till alla. Ligger man mycket avsides kan man bli utan, säger projektledaren Ann-Sofie Johansson-Nyberg.
Vilken teknik som kommer att användas är inte klart. Det bestäms utifrån hur husen ligger, berättar hon. I vissa fall kan det bli fråga om ADSL-teknik. Det vill säga en snabbare uppkoppling knutet till telefonnätet.
Bredbandsutbyggnaden kostar totalt 40 miljoner kronor. Gävle kommun satsar två miljoner och Gävle Energi 12,5 miljoner. I övrigt finansieras projektet med 13 miljoner i statliga bidrag och 12,5 miljoner i EU-medel.

JOHAN PIHLBLAD
026- 15 96 37
johan.pihlblad@gd.se

Mer läsning

Annons