Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hjälp för hemlösa i Gävle

Hjälp finns att få men ändå lever många personer på Gävles gator. Enligt socialchefen Wolter Planck räknades hemlösa senast 2006 och då rörde det sig om ett 50-tal. Svaret är beroende av vem man frågar, GD har stött på siffror som pekar upp mot 270 personer.

Annons

I Gävle erbjuds hemlösa boende på Stallgatan, i Hemsta, i träningslägenhet eller övergångslägenhet. På Stallgatan tar man emot människor som är påverkade och tanken är att de ska bo där tills de är nyktra.

– Efter det är tanken att personen ska flyttas till en annan typ av hem, exempelvis Hemsta som har en drogfri miljö, säger Wolter Planck.

Redan där uppstår problem för många. Även om man slutar ta droger sitter ämnen som stensolid kvar i kroppen under en längre period, vilket kan medföra att personen inte kan flyttas till Hemsta direkt utan blir kvar i en miljö med droger och får ett återfall.

– Vi har även 30 träningslägenheter som vi får av stadens hyresvärdar. I dem kan vi prova människor som hyresvärdarna annars aldrig skulle ge en bostad. Sen har vi 326 övergångslägenheter som vi hyr ut i andra hand så socialtjänsten står som ansvarig om något händer

Dessa lägenheter får den som hyr behålla som sin egen om han eller hon sköter sig.

– Vår senaste räkning visar på ett 50-tal hemlösa i Gävle. Vi håller på med en ny räkning nu så vi får se om det har förändrats, säger Wolter Planck.

Om en hemlös även har problem med droger finns både kognitiv behandling och Team Vågen, som är ett samarbete mellan Psykiatri & Habilitering, Landstinget Gävleborg och Gävle kommun att tillgår.

– På Team Vågen finns det en behandling som man är ganska ensam om i landet. Därför är det också svårt att få en plats där, säger Planck.

Tidigare fanns ett härbärge i Gävle men kommunen la ner det på grund av att det kom folk från andra kommuner och sov där.

– Där fick man tak över huvudet. Det var en sovsal som vi nu har ersatt med Stallgatan som är mycket mer människovärdig.

Om man hamnar mellan stolarna, inte använder tunga droger men har problem att hålla sig helt ren, vad händer då?

– Jag förstår inte riktigt hur du menar. Vi erbjuder Hemsta och vi använder Stallgatan tills man är ren. Men om man behöver finns det behandling på psykiatrin att få. Det finns även ett samarbete mellan psykiatrin och socialtjänsten där man kan göra en gemensam vårdplan.

Mer läsning

Annons