Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hjälpsamma bröder firar 125-årsjubileum

GÄVLE
Medlemmarna kallar varandra för bröder. Varje broder tillhör en viss grad i hierarkin. Urvalsprocessen för nya medlemmar kallas ballotering.

Annons
De 230 medlemmarna i Sällskapet Hjälpsamheten använder ovanliga begrepp och rättar sig efter speciella regler. Traditionen är viktig.
- Från början var det hantverkarnas forum och den gamla skråfunktionen lever kvar, säger Sten Öhman, moralist av tredje graden och sekreterare i riddargraden.
På lördag fyller klubben 125 år. Firandet börjar med en jubileumshögtid i Staffans kyrka och fortsätter sedan med en bankett.
Orden bildades ursprungligen i Stockholm men spreds snart till Norrköping, Västerås, Örebro och Gävle.
På ordenspråk kallas varje avdelning för en loge. I dag är Gävlelogen störst av lokalavdelningarna.

Redbara människor
- Vi tar in omkring tio nya medlemmar varje år. Den som vill gå med får ansöka, sedan gör vi en intervju och bedömer om de passar in. Det ska vara en vanlig, redbar människa. Vi har ganska många småföretagare av alla sorter, säger Sten Öhman.
Varje torsdag träffas alla medlemmar som har tid i klubblokalen i börshuset mitt emot gamla Grand.
Själva umgänget är kärnan i logen även om hjälpverksamheten fortfarande lever kvar. Varje år donerar Gävleavdelningen mellan 10 000 och 20 000 kronor till olika organisationer.
- Under krigen var framförallt damklubben väldigt engagerad i att sy och samla in kläder till baltländerna. Sällskapet är också en social inrättning med syfte att stödja änkor till avlidna bröder och barn och släkt, säger Sten Öhman.
ERIK WIKSTRÖM

Mer läsning

Annons