Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hjulplatta sinkade morgontåg

GÄVLE
Trafiken på Ostkustbanan till och från Gävle drabbades av kraftiga förseningar på tisdagen. Orsaken var inte vintern utan något som trivialt som en så kallad hjulplatta på ett godståg. Flera av morgontågen till och från Gävle blev minst en timme sena.

Annons
I Gävle upptäckte man under natten att ett godståg på väg norrut hade en sex centimeter stor hjulplatta. Det innebär att hjulet hade varit låst och slitits ner kraftigt. Hjul som inte är runda medför risk att rälsen skadas. I värsta fall kan hjulplattor orsaka rälsbrott.

Spåren synas
Säkerhetsreglerna kräver efter upptäckt av hjulplatta att spåren synas av innan trafiken får släpps på. Banverket satte in folk både från Uppsala och Gävle.
Strax före klockan nio i går morse hade hela sträckan mellan Gävle och Uppsala kontrollerats. Inga rälsskador upptäcktes.

"Beklagligt"
- Det är beklagligt när sådant inträffar men vi kan inte göra avsteg från säkerhetsbestämmelserna. Jag åkte själv med tåget 7.04 från Gävle. Det var fullt av folk som skulle på sammanträde i Stockholm. Där var vi en timme och tio minuter sena. Det berättar Ulf Uddbäck på Banverkets pressjour.
Tre södergående X2000 och ett Intercitytåg försenades med upp till två timmar.
Tåget som gick 7.02 från Uppsala försenades en och en halv timme på sträckan till Gävle. Ytterligare ett norrgående tåg drabbades.

OLLE HILDINGSON

Mer läsning

Annons