Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Höften fixas i Bollnäs

GÄSTRIKLAND
Cirka 280 patienter om året från Gästrikland kommer att få bland annat bråck, knän och höftleder opererade vid den nya länsenheten på Bollnäs sjukhus.

Annons
Dessutom ska de extra knä- och höftledsoperationer som ska göras i år och nästa år för att korta kön ske i Bollnäs. För Gästrikland handlar det om 280 operationer.
I går presenterades rapporten om hur länets nya enhet för planerade operationer ska fungera.
- Vi har haft provveckor, då vi har erbjudit våra patienter i kön som vill opereras snabbare att åka till Bollnäs, säger Bengt Malmqvist, verksamhetschef på ortopeden på länssjukhuset i Gävle-Sandviken och den som gjort utredningen.

1 400 operationer
Han tror att den nya enheten ska vara i full gång till hösten. Då ska upp till 1 400 ortopediska, kirurgiska och gynekologiska operationer göras på ett år. De flesta operationerna gäller bråck, gallsten, prostata, höfter och knän samt 100-200 livmoderframfall.
Bengt Malmqvist säger att samtidigt som gästrikepatienterna flyttar till Bollnäs följer de tio miljoner kronor med som operationerna beräknats kosta i Gävle. Det ska dock inte påverka ortopeden och kirurgen eftersom de i stället ska ta emot akutpatienter från södra Hälsingland. Men hittills har de flesta åkt till Hudiksvall.
- Det är lite för tidigt att säga hur det påverkar, säger Bengt Malmqvist som tror det kommer att klarna under senhösten eller vintern.
Bollnäs får dagkirurgi, men dagkirurgin i Sandviken fortsätter som förut.
Ett problem rapporten pekar på är läkarbrist framförallt inom ortopedin. Rekrytering pågår, men bemanningen kan komma att lösas med till exempel köp av tjänster. Transporterna för personal och patienter måste också bli bättre.
Bollnäsenheten skulle enligt rapporten passa bra att driva i bolagsform. I en bilaga utvecklar ortopedin tankarna. En förutsättning för en annan driftsform av den nya enheten i Bollnäs är att också ortopedkirurgin i Gävle-Sandviken och Hudiksvall följer efter.
Rapporten är ett led i översynen av länets sjukvård. Innan politikerna i hälso- och sjukvårdsberedningen och landstingsstyrelsen ska diskutera den ska förhandlingar ske med facken.

ANNA BAGGE
026-15 96 47
anna.bagge@gd.se

Mer läsning

Annons