Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hög lön påverkar trovärdigheten

/
  • Foto: NICK BLACKMON\nUpprörda. Anders och Gun Krantz reagerade starkt när de läste i Gefle Dagblad om Barncancerfondens chefs lön. Den rimmar illa med den anda som rådde då de var med och startade föreningen och fonden.\n

GÄVLE
- Jag upplever det som ett hedersuppdrag, att förvalta de cancersjuka barnens intressen och de tillgångar man byggt upp, säger Gun Krantz.

Annons
Hon och maken Anders reagerade starkt när de läste i Gefle Dagblad om de löner som ideella organisationers chefer har. Med på listan fanns Barncancerfonden, som de tillsammans med andra frivilliga startat och byggt upp. Eva Gillström, generalsekreterare och styrelseordförande, hade 761 000 kronor i årsinkomst 2001, vilket innebär drygt 63 000 kronor i månaden.
- Går det inte som ett hedersuppdrag så måste det vara rimliga löner, säger Gun Krantz.

Gör säkert ett bra jobb
Hon poängterar att Eva Gillström säkert är duktig och gör ett bra jobb, det är lönenivån hon ifrågasätter.
Anders Krantz säger att det gick rakt in i själen när han läste om lönerna. Under den tid de båda var engagerade i barncancerföreningen och fonden var de alltid rädda för att någon skulle tro att medlemmarna skodde sig på verksamheten.
- Det var ett skräckscenario, säger Anders Krantz.
För det är så de tror att den höga chefslönen kan uppfattas och de är rädda att det påverkar fondens trovärdighet. Gun Krantz visar en tidningsbild där man överlämnar en check på en summa lite över Eva Gillströms månadslön från en utställning.
Gun och Anders Krantz var med och startade barncancerföreningen i Stockholm 1978-79 och ett par år senare barncancerfonden. Deras dotter Minna var sjuk i leukemi och en läkare på Karolinska pratade med dem om att det inte längre fanns resurser till den vård barnen fick. De bestämde sig för att ställa politikerna mot väggen.
- Gun och jag skickade ut ett upprop, berättar Anders Krantz som varit ordförande i barncancerföreningarna i Stockholm och Gävle samt kampanjansvarig.
Över hundra föräldrar mötte upp i aulan på Karolinska sjukhuset och så småningom fick de igenom kravet på vårdresurser. Men Minnas leukemi gick inte att bota utan hon avled 1982, elva år gammal.
De berättar att de var många som arbetade oavlönat med föreningen och så småningom även i fonden, där Gun Krantz haft flera olika uppdrag. Efter att ha arbetat aktivt i tio-elva år övergick de till att vara passiva medlemmar. De kommer nu att ta upp lönefrågan till diskussion internt.
- Jag tror att det här ska redas ut, säger Anders Krantz som tycker att en öppen diskussion är bra.
Han noterar att i dag är en viktig dag för fonden som då delar ut sina forskningspengar.
Själva tycker de att den höga chefslönen strider mot den anda som de arbetade efter när de byggde upp verksamheten. Skulle arbetsbördan vara för tung finns det säkert engagerade frivilliga som ställer upp säger Gun Krantz.
- Hur kan det bli så här? När skedde övergången? undrar Anders Krantz.
ANNA BAGGE

Mer läsning

Annons