Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Högskolan i Gävle stäms för uppsägning av kvinnlig lärare

Sveriges universitetslärarförbund har stämt Högskolan i Gävle för uppsägningen av en kvinnlig universitetslärare på institutionen för ekonomi.

Annons

Enligt fackförbundet bryter högskolan mot sina egna jämställdhetsmål när man väljer att säga upp kvinnliga lärare som har disputerat samtidigt som manliga lärare som inte har disputerat får behålla sina jobb.

Bakgrunden till uppsägningen är besparingskrav på institutionen för ekonomi.

I samband med nedskärningarna bedömde institutionen först att elva personer var övertaliga. Men senare kunde fem personer omplaceras inom högskolan.

Övriga sex universitetslärare sas upp i höstas. Men när det gäller tre av dessa uppsagda lärare, samtliga kvinnor, lyckades inte högskolan och fackförbunden komma överens.

Fackförbunden ansåg att de tre uppsagda lärarna hade tillräcklig kompetens för att kunna omplaceras.

Därför väljer nu Sveriges universitetslärarförbund att stämma Högskolan i Gävle i Arbetsdomstolen. Fackförbundet vill ogiltigförklara uppsägningen av en av lärarna.

– Vi anser att hon har kompetens att utföra de arbetsuppgifter som finns i den nya organisationen, säger Carl Falck, förbundsjurist på Sveriges universitetslärarförbund.

I stämningen som lämnades in till Arbetsdomstolen i tisdags kräver fackförbundet också ett skadestånd på 100 000 kronor till den uppsagda kvinnan.

Det är möjligt att ytterligare två uppsägningar kan komma att avgöras av Arbetsdomstolen men de två fackförbund där dessa lärare är medlemmar har ännu inte lämnat in några stämningsansökningar.

På Sveriges universitetslärarförbund är man förvånad över högskolans hantering av uppsägningarna och tycker att de bryter mot de målsättningar som högskolan satt upp i sitt jämställdhetsarbete.

– Högskolan har som målsättning att öka andelen anställda kvinnor som har disputerat. Men nu säger man upp tre kvinnor som har eller ska disputera. Samtidigt får fyra män som inte har disputerat behålla sina jobb, säger Carl Falck.

Högskolans personalchef Bengt Wirbäck meddelade i går att han inte vill kommentera stämningen förrän alla handlingar har kommit in till Arbetsdomstolen.

Mer läsning

Annons