Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Höjd vårdavgift betalar hörapparater

GÄVLE
Det kommer kommer att bli dyrare att söka specialist- och akutvård och genomgå mammografiundersökning i Gävleborg.

Annons
Enligt ett förslag som landstingsstyrelsens hälso- och sjukvårdsberedning antagit ska flera patientavgifter höjas den 1 juli.
Syftet är dels att harmonisera avgiftsnivåerna med andra landsting, dels att finansiera ett avskaffande av avgiften för hörapparater.

Avgiftsfria apparater
Redan i valrörelsen aviserade socialdemokraterna att de ville ta bort den begränsning som finns i Gävleborg när det gäller subventionering av hörapparater. Landstinget betalar endast för apparater som kostar upp till 3 000 kronor. Patienter som vill ha mer avancerade och därmed dyrare apparater får stå för merkostnaden själva. Denna begränsning har kritiserats av olika intressegrupper, bland andra Hörselskadades distrikt i Gävleborg.
Att helt avgiftsbefria hörapparater beräknas ge landstinget ökade kostnader på närmare sju miljoner kronor. De pengarna ska tas in genom att man höjer andra avgifter. Några exempel:
o Besök hos specialistläkare på sjukhus (inklusive akutmottagning) eller i öppenvård - höjs från 180 till 200 kronor.
o Mammografiundersökning - höjs från 80 till 100 kronor.
o Vaccination - höjs från 100 till 150 kronor.
För människor som behöver en hörapparat är förslaget naturligtvis positivt. Samtidigt finns risk att avgiftshöjningarna kan leda till att människor av ekonomiska skäl avstår från specialistvård, medger hälso- och sjukvårdsberedningen.

Oroar inte läkare
När det gäller mammografi har det tidigare framhållits att avgiftens storlek spelat en roll för hur många kvinnor som kommit till undersökning. Anders Åkerlund, ansvarig läkare på mamografienheten vid länssjukhuset i Gävle, är dock inte alls orolig över den aviserade avgiftshöjningen.
- Det kommer inte att betyda något. Tvärtom tycker vi att det är jättebra att avgiften höjs till 100 kronor jämnt, det förenklar hanteringen. Vi slipper vi hålla på och växla, säger han.

Björn Hanerus
026-15 96 34
bjorn.hanerus@gd.se

Mer läsning

Annons