Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Höjda politikerlöner väcker ilska

/

GÄVLENeddragningar i 45-miljonersklassen är att vänta på länssjukhuset nästa år.Samtidigt avsätts pengar för politiska aktiviteter, bland annat för höjda löner till politikerna.

Annons
Skandal, anser personalen på kirurgen avdelning 1 på länssjukhuset.
- De måste satsa på personalen och vara rädd om den. Annars ser jag inte att folk kommer att stanna kvar, säger sjuksköterskan Anna-Carin Härdin.
I ett inlägg riktat till politikerna kräver avdelningen nu skärpning av landstinget sedan de läst om det budgetförslag som landstingsstyrelsen nu antagit.

24,6 miljoner
Samtidigt som vården stramas åt ökar anslagen till politikerna. Nästa år avsätts totalt 24,6 miljoner kronor till olika politiska aktiviteter, däribland höjda arvoden. Landstingsarvodena följer riksdagsmännens ersättningar som nyligen höjdes med 4,1 procent.
För en politiker som redan har 30 000-40 000 kronor i månaden blir det mycket pengar, menar personalen på kirurgavdelningen.

Väntar fortfarande
Samtidigt väntar sjuksköterskor på kirurgavdelningen fortfarande på sina nya löner som skulle ha blivit klara i april.
Där ser vi som personal hur mycket värda vi är ur landstingspolitikernas perspektiv, skriver kirurgavdelningens personal.
De menar att det lägst betalda sjuksköterskan på avdelningen tjänar 16 400 kronor. Den som tjänar mest ligger på en lön runt 18 600 kronor och har då jobbat som sjuksköterska i tjugo år.
Samtidigt ser de hur medicinkliniken tvingas ta in "systrar" från bemanningsföretag som enligt uppgift får en lön på 22 000 kronor samt obekväm arbetstidsersättning.

Skälig lön
Ge oss som är kvar en skälig och relevant lön, kräver personalen nu i sitt upprop till landstingspolitikerna.
- Vi måste få uppmuntran. Det är ett tungt arbete. Vi har en beläggning på 120 procent men trivs och har nöjda patienter. Men det är synd om man ska förstöra en väl fungerande avdelning, säger Anna-Carin Härdin.
En särskild pott på 1,4 miljoner vill landstingspolitikerna också använda för ökade kostnader som uppstår när fler politiker nu ska vara verksamma i landstingsstyrelsens arbete.
Om landstingspolitikerna har någon skam och mänsklighet i kroppen borde de avstå från potten och fördela den till personal på Gävle sjukhus, menar kirurgavdelningens personal som också inbjuder politikerna till ett studiebesök.
Landstingsstyrelsens budgetförslag stöds av s, v och mp och ska behandlas av landstingsfullmäktige den 10-11 december.

Maria Brander

Mer läsning

Annons