Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hon avvisades från akuten

/
  • Foto: LASSE WIGERT Lunginflammation. Maj Norling fick hjälp på njurmottagningen dit hon vände sig efter att ha blivit hänvisad till en hälsocentral av akuten.

GÄVLEMaj Norling kom till akuten med feber och lunginflammation. Hon ville träffa en läkare, men blev hänvisad till hälsocentralen på Stortorget.

Annons
Men Maj Norling vägrade. Hon gick upp på njurmottagningen, där hon är patient, för att få en remiss till akuten. Därifrån gick hon undersökt och med en antibiotikakur.
Maj Norling berättar att det var i tisdags morse som hon åkte till akuten eftersom hon hade feber och också började få ont i bröstet. Hon trodde att hon hade fått lunginflammation.

Bara för akut sjuka
På akuten blev hon hänvisad till hälsocentralen. Maj Norling säger att motiveringen var att de bara tog emot akut sjuka och att de följde reglerna. De erbjöd sig att ringa hälsocentralen, men Maj Norling vägrade. Hon stod på sig och sade att hon hade rätt att komma till akuten när hon hade lunginflammation berättar hon.
- Jag sade att man ska vara frisk om man ska gå till Stortorget.
Hon säger att hon blev ledsen och arg eftersom hon tycker att hon blev otrevligt bemött. Hon har själv varit sjuksköterska och arbetat på akuten i Gävle.
- När jag jobbade där kom alla in, säger hon.

Njurmottagningen
Hon gick i stället upp på njurmottagningen för att be om en remiss till akuten. Där är hon patient sedan tidigare och sköterskan gick in till en läkare som lovade att lyssna på hennes lungor. Det gjorde han, skickade henne sedan till röntgen och skrev ut en antibiotikakur berättar hon, glad för hjälpen hon fick där.
Nina Rosenberg är tillförordnad avdelningschef på akutmottagningen. Hon säger att hon inte känner till händelsen men hon tycker att det låter lite ovanligt.
Den som dagtid själv kommer till akuten träffar en undersköterska och en sjuksköterska i receptionen. Patienten får berätta hur han eller hon mår och personalen bedömer vilket behov av hjälp patienten har efter den information som de fått. Den som säger att man har har feber och ont i bröstet ska generellt komma in på akuten.
- Självklart nekar vi inte en människa som har en allvarlig åkomma, säger Nina Rosenberg som tycker att det är tråkigt om patienten upplever att hon inte har fått hjälp.

ANNA BAGGE
026-15 96 47
anna.bagge@gd.se

Mer läsning

Annons