Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hon kan spela flipper i tolv timmar - i sträck

/
  • Helena Walter blev - som första svensk någonsin - världsmästare i flipper. Foto: Stéfan Estassy

GÄVLE I förra veckan blev Helena Walter - som första svensk någonsin - världsmästare i flipper.
Gävles nyaste världsmästare gav GD en guidad tur i flippervärlden och bjöd på uppvisning på favoritspelet Attack from Mars.

Annons
Ljuden som möter oss på Amusement center för snabbt tankarna till Finlandsfärjornas enarmade banditer. I det lilla spelrummet längst inne i kafeterian är Helena Walter mitt inne i en omgång av hennes favoritspel Attack from Mars. Med blicken fäst på spelet meddelar hon att hon strax är klar. Hon ska bara spela klart den här omgången först.
För flipperovana spelare betyder det i bästa fall ytterligare någon minut av spel, innan den lilla kulan retligt slinker ner mellan flipprarna. Men är man nybliven flippervärlsdmästare ser förutsättningarna något annorlunda ut.

Helena har 132 000 000 000 i High-score på spelet vilket ger en bra bild av vilken nivå hon befinner sig på. Hon blir till slut tvungen att "hålla spelet" och ursäktar sig för den lilla fördröjningen. Det finns ingen tvekan om varför just hon har lyckats blivit så bra. Hon älskar helt enkelt att spela och besitter viljan att lägga ner hur mycket tid som helst på flipperspelandet.
- Rekordet ligger på tolv timmar i sträck, skrattar Helena.

Intresset för flipper väcktes redan i femtonårs åldern.
- Jag och en kompis hängde mycket på Centralcaféet och spelade mest som avkoppling medan vi satt och pluggade, minns Helena.
Avkopplingen blev snabbt en hobby som Helena ägnade minst en timme om dagen åt. I dag är hon även en av 80 medlemmar i Gävleklubben Pinheads som regelbundet träffas för att träna och tävla.
- Det blir en hel del spelande. Jag vet inte riktigt hur många femkronor jag har lagt ut, skrattar hon.
Tiden och pengarna som satsats har dock gett resultat. Under förra veckan blev hon som första svensk någonsin världsmästare i flipperspelandets B-klass.

VM avgörs i tre klasser där uppdelningen är valfri. I Helenas grupp tävlade cirka 300 personer av båda könen mot varandra. Arenan var en lagerlokal som ägs av världens främsta flipperspelssamlare Kevin Martin som en gång om året - under VM- öppnar sin samling för flipperfantasterna. Tävlingen avgjordes under tre extremt krävande kvaldagar.
- Det var spel från lunch till två på natten, berättar hon.
De femton bästa möttes sedan i B-finalen där Helena utklassade motståndet.
- I A-klassen som är den allra bästa är det mest äldre män och yngre jätteduktiga killar som deltar. Min pojkvän Stefan kom femma där vilket rent resultatmässigt är bättre än min vinst, men i och för sig är det ju inte så många tjejer som lyckas vinna B-klassen heller säger Helena.

Att Helena hamnade på VM i Pittsburgh - eller mer exakt den lilla hålan Carnege några mil utanför - kan hon tacka pojkvännen Stefan för. Det var nämligen han som vann resan dit då han i våras deltog vid Stockholm Open.
Kruxet var att priset endast täckte uppehälle för en person, men eftersom paret redan hade bestämt sig för att resa startade Helena en stenhård kampanj för att samla i hop pengar till en egen biljett.
- Vi har delat boende på femton kvadrat hela sommaren eftersom jag har hyrt ut min lägenhet av ekonomiska skäl. Dessutom har jag tjänat lite extra genom att måla om hos mina föräldrar, skrattar Helena.
Många bäckar små räckte till slut till en USA resa vilket alltså visade sig vara en riktigt bra investering. Guldmedalj, prisbuckla och 23 000 kronor rikare, även om prissumman inte var fullt lika stor vid hemkomsten till Sverige.

- Vi hade kommit överens innan att om någon vann så skulle vi dela upp hälften av prispengarna bland fyra kompisar och spendera dem i New York dit vi åkte direkt efter VM, berättar Helena.
Den del av pengarna som fortfarande är orörda är ämnade för nästa års VM-biljett, där hon ska försvara sin titel.
Men före det väntar nya utmaningar. Närmast SM i november där Helena är storfavorit.

Karin Skogh

Mer läsning

Annons