Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hon söker sina Kvickrötter

/
  • Två sysslingar från olika världsdelar täffades på Briggen Gerdas däck i går. Alvar Olsson från Gävle och Charlene Hanson från Texas fick en rundtur med skeppsbyggmästare Henri Ollikkala. Foto: LEIF JÄDERBERG

GÄVLE 1962 kom 21-åriga Charlene Hanson från Texas till polisstationen i Gävle med ett brev i handen. Avsändaren var en adress på Brynäs.

Annons
Så börjar historien. I går samlades 65 personer ur släkterna Hanson och Kvick på Briggen Gerdavarvet.

Charlene kom till Gävle för att söka sina rötter. Alla som träffades i går är på något vis släkt med Hans Persson Kvick som år 1852 lämnade Sverige för Amerika. Hans Amerikadröm slutade i Trödje, men flera av hans ättlingar blev kvar i på slätterna i Texas.
- Där blev de jordbrukare även om de inte arbetat med det tidigare, säger Charlene Hanson på bruten men bra svenska.

Språket har levt vidare trots att familjen i Texas tidigare hade liten kontakt med Sverige. Hon försöker att bevara de svenska traditionerna i USA, berättar hon. Men det är svårt att hålla dem vid liv.
- Vi firar midsommar men med barbeque, ler hon.
I dag är hon 62 år och bor på landet i Elgin några mil utanför storstaden Austin. Där jobbar hennes båda söner som brandmän. I stort sett varje år besöker hon Sverige. Hon ordnar till och med resor hit för andra svenskättlingar i USA. Men de resorna går främst till Karl-Oskars och Kristinas Småland.

Släkten fascinerar henne. Nu har hon chansen. En sådan här stor släktträff har de aldrig tidigare haft. Just nu arbetar hon dessutom på en bok om historien om familjerna Hanson och Kvick.
I går visade de olika familjerna bilder och berättade om sig själva och sina bakgrunder.
Nu när Charlene är i Gävle passar hon på att besöka antikvariatet på Nygatan för fakta och historier. Travar med gamla böcker följer med hem till Texas.
- Hon är där för jämnan, säger en röst från släktträffen.

Brevet Charlene Hanson hade med sig den där dagen 1962 skrevs av Alvar Perssons mamma. Alvar tillhörde den del av släkten som blev kvar i Sverige. För en tid sedan for han över havet för att hälsa på sin syssling, även om det inte var i Amerikabåt.
- Det var fantastiskt. Jag har hotat med att komma tillbaka i jul, säger han och skrattar.
Trots avståndet ska släkten hålla kontakten med varandra. Sönerna ska föra traditionen vidare, hoppas Charlene Hanson.

JOHAN PIHLBLAD

Mer läsning

Annons