Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hon tar ingen skit

/
  • Före detta sjukhusdirektören Lena Munkhammar avslöjade en av sina förebilder, nämligen Grynet. Till konferensdeltagarnas förtjusning tog den före detta sjukhusdirektören på sig en

GÄVLE - Ta ingen skit.
Det var Lena Munkhammars budskap när hon i går talade inför en grupp undersköterskor. Det var hennes första offentliga framträdande sedan avhoppet från tjänsten som sjukhusdirektör. Men hon vill fortfarande inte prata om varför hon sa upp sig.

Annons
Lena Munkhammar har inte synts till sedan avhoppet i början av april. Då lämnade hon inga kommentarer utöver ett pressmeddelande. Där konstaterade hon att hennes ambitioner för sjukhuset inte stämde överens med de förutsättningar som finns och antydde därmed att de kraftiga besparingar hon tvingats genomföra helt enkelt blev för mycket.

När hon i går var tillbaka i offentligheten pratade hon logiskt nog om att vara sig själv och sina idéer trogen.
Bland annat rekommenderade hon alla att läsa boken Ja-sägarna, skriven av Åke Ortmark.
- Boken handlar om medlöpare och nickedockor. Det gäller att inte vara någon nickedocka, sa Lena Munkhammar.
Hon hyllade också en annan, något mer oväntad, förebild. Nämligen den populära TV-personligheten Grynet.
- Grynet står för något. Hon var omdebatterad men hon tog ingen skit. Hon skiter väl i vad folk tycker. Om man har en idé som man tror på så gäller det att vara den trogen. Man måste vara sig själv trogen.

Men inte heller nu vill hon närmare gå in på varför hon valde att sluta med omedelbar verkan.
- Jag har valt att inte kommentera mitt avhopp som sjukhusdirektör. Vi får se hur det blir framöver, sa hon.
Hon säger dock att hon just nu inte har några konkreta planer på framtiden. Hon har just avslutat en lång semester på Teneriffa.
- Det är alltid skönt att vara på semester men det har varit omtumlande. Det har varit många kontakter och många som velat ha synpunkter. Jag trodde att jag skulle få vila lite, säger Lena Munkhammar.

Men beslutet att hoppa av jobbet kändes rätt.
- Annars hade jag inte tagit det.
Gårdagens konferens anordnades av undersköterskorna på IVA, intensivivårdsavdelningen, vid Gävle sjukhus. Närmare 200 undersköterskor från landstingen norr om Dalälven samt Dalarna fanns på plats.
Lena Munkhammar var sedan länge inplanerad som talare, ett uppdrag som hon ansåg angeläget, trots beslutet att hålla en fortsatt låg profil.
- Vad roligt att se så mycket folk. Många av er känner jag igen från länssjukhuset som jag lite obstinat fortsätter att kalla vårt fina sjukhus.
Lena Munkhammar påpekade vikten av undersköterskor inom sjukvården och hon beklagade att de blivit färre.
- En del av de problem vi ser i vården beror på just det att undersköterskorna blivit färre. Men jag är övertygad om att ni som är här kommer att se en ökad efterfrågan.

Lena Munkhammar berättade att hon på semestern träffade skivbolagsdirektören Bert Karlsson, ytterligare en person som, enligt henne, likt Grynet står för det han gör.
- När han hörde att jag skulle hit hade han en hälsning. Säg åt dem att de är bra, berättade Lena Munkhammar.
Och hon avslutade såklart genom att citera Grynet.
- Ni är sjukt bra. Ta ingen skit!

Karin Bergkvist
026-15 96 63
karin.bergkvist@gd.se

Mer läsning

Annons