Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hon väntade förgäves på hjälp

/
  • Foto: NICK BLACKMON Bortglömd. Synskadade Catarina Meurling väntade förgäves på hemtjänsten från Attendo Care i går. De hade glömt bort henne. Först när Gefle Dagblad kontaktade företagets regionchef kom man på sitt misstag. Hon befinner sig i Frankrike, men var trots det den enda person i organisationen som svarade i telefon i går.

GÄVLE
I går väntade synskadade Catarina Meurling förgäves på hemtjänsten från Attendo Care.
Ingen svarade heller när hon ringde för att fråga vart hennes hjälp blivit av.

Annons
Inte förrän Gefle Dagblad kontaktade Attendo Cares regionchef hände något. Men då gick det å andra sidan väldigt snabbt.
-Helene Lack (verksamhetschefen) ringde och frågade om de skulle komma direkt och bad så mycket om ursäkt. Så pedagogisk och trevlig har hon aldrig låtit förut, så det verkade som om det spelade roll att ni ringt, säger Catarina Meurling.
Hon är blind och behöver därför hjälp med bland annat städning, strykning, tvätt och viktigast av allt: Med att läsa sin post.
Två timmar en gång i veckan ska hemtjänsten komma. Men i går dök aldrig någon upp.
-Jag ringde och ringde, men ingen svarade. Till slut lämnade jag meddelande på telefonsvararen. Men de har varken synts till eller hörts av, säger hon.

Regionchef beklagar
Gefle Dagblad försökte nå Attendo Care på flera olika håll, utan att lyckas bättre än Catarina Meurling. Till slut fick vi tag på regionchef Yvonne Hemingstam som befinner sig i Frankrike.
Hon beklagade vad som hänt och bad att få undersöka saken. Tjugo minuter senare ringde hon tillbaka. Då var Catarina Meurling redan kontaktad, och de hade kommit överens att hon ska få besök i dag i stället.
-De har helt glömt bort ärendet. Det var två i personalen som bytt uppgift, men de har missat att meddela varandra, säger Yvonne Hemingstam.
Måste man kontakta tidningen för att få tag på någon på Attendo Care?
-Jag vet att hon lämnat meddelande på telefonsvararen. Tydligen har personalen inte lyssnat av den, det ska de göra innan de går hem, säger Yvonne Hemingstam.
Hur vanligt är det att ni helt glömmer att besöka en vårdtagare?
-Det kan jag inte säga, men det är naturligtvis inte vanligt. Det var den här speciella vårdtagaren, det är ju speciella förhållanden hos vissa, men det kan jag inte gå inte på av sekretesskäl, säger hon.
De "speciella förhållandena" hos Catarina Meurling är att personen som besöker henne måste kunna läsa.
Enligt Yvonne Hemingstam ska Attendo Care se över sina rutiner efter det som inträffat.

MAGNUS LUNDQUIST
026-15 96 63
magnus.lundquist@gd.se

Mer läsning

Annons