Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hoppet står till bingon

GÄVLE
Halveringen av det lokala aktivitetsstödet tas inte emot med öppna armar av idrottsrörelsen. Det hjälper inte att man slipper en total frysning av bidraget från första juli.

Annons
- Det här går inte att acceptera. Det är förödande för föreningarna. Det här har varit den säkraste inkomsten för dem. Man kan ju inte förlita sig på bingolotter, menar ordföranden i Gästriklands idrottsförbund, Lars Björklund,
Han har varit ute i debatten flera gånger sedan sparförslaget inom kultur- och fritidsnämnden blev känt. Genom att dra in på såna här pengar så slår man direkt på ungdomsidrotten, som stödet är riktat till.

Pest eller kolera?
Alternativen för idrottsföreningarna blir att spara in på verksamhet eller öka intäkterna genom högre medlemsavgifter eller försäljning av fler bingolotter. Ett val mellan pest eller kolera.
- Det som upprör mest är den falska retoriken att staten fyller upp de minskade bidragen. Det som skulle ha blivit en förstärkning blir inte det, menar han.
Lars Björklund pekar på det vallöfte som dåvarande idrottsministern Ulrica Messing, s, kom med vid ett möte med idrottens representanter i Gävle i slutet av augusti 2002. Då sa hon att en miljard kronor extra till folkrörelseidrotten under mandatperioden skulle leda till en succesiv fördubbling av de lokala aktivitetsstöden. Men när kommunen sänker sin del så blir det inte mycket med fördubblingen, menar han.

Slår extra hårt
- Det drabbar handikapporganisationerna och invandrarorganisationerna hårdast eftersom de inte får det statliga stödet. De får det tufft, menar Lars Björklund.
Det förslag som kultur- och fritidsnämnden klubbade igår betyder att stödet per aktivitet och person sjunker från 6,50 kronor till 2,75 från och med juli. Nästa år ökar det till tre kronor. Jämfört med tidigare ska det dock inte betalas ut till aktiviteter med ungdomar över 18 år framöver.
Lars Björklund, som ser framför sig hur ungdomarnas hälsa försämras när föräldrarna inte har råd att betala högre avgifter, ser dock inte slaget förlorat. Man ska fortsätta att markera sitt missnöje.
MATTIAS JONSSON

Mer läsning

Annons