Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hoppet ute för lärarna

/
  • Ett tiotal lärare radade upp sig längst bak i sammanträdesrummet för att höra hur politikerna ser på kommunens varsel.

Ett tiotal lärare dök upp på barn- och ungdomsnämndens möte i går.
De hoppades att oppositionen skulle få gehör för sitt krav att frysa lärarvarslen.
Men något sådant beslut togs inte.
– Vi har inte de pengarna, säger nämndens ordförande Jens Leidermark, (S).

Annons

Alliansen hade hoppats att barn- och ungdomsnämnden skulle fatta ett beslut om att frysa lärarvarslen som kommunen lagt.

Oppositionspolitikerna ville först se en konsekvensanalys av hur neddragningen bland personalen kommer att påverka verksamheten.

Men en majoritet av nämndledamöterna ansåg att det inte går att stoppa varslen.

Sedan tidigare har politikerna beslutat att personalstyrkan ska anpassas efter elevminskningen och det är detta beslut som tjänstemännen nu följer.

– Vi har press på oss att klara omställningen av ekonomin. Den process som påbörjats ska ha sin gång, säger Jens Leidermark.

Under mötet fick oppositionen även hård kritik av Thomas Fransson, mp, som konstaterar att det är lätt att kräva ökad personaltäthet när man inte vill ta ansvar för budgeten. Oppositionen reserverade sig nämligen mot internbudgeten.

– Ni har en vana att reservera er mot tuffa beslut. Vem skulle inte vilja fördubbla lärartätheten och anställa tio nya specialpedagoger? Problemet är att vi har den budget vi har. Tyvärr har vi ett underskott och då måste vi ta tuffa beslut. Vi i majoriteten är beredda att göra det – tack och lov.

Morgan Darmell, (M), menar dock att pengarna måste sparas på annat håll än på lärarna. Han föreslår att administrationen bantas ännu mer och att nämnden skjuter till pengar från sina reservmedel.

– Nämnden måste också våga driva debatten om lärartätheten i kommunfullmäktige så att fler blir varse om de problem som finns i skolorna.

Jens Leidermark håller med om att skolpolitikerna tillsammans bör slåss för att deras nämnd ska få mer pengar, men tror att det är lönlöst att försöka kräva mer pengar från kommunstyrelsen under 2009.

– I stället för att prata om det som redan är beslutat måste vi blicka framåt. Representanter i kommunstyrelsen, däribland moderaten Inger Källgren Sawela, har gått ut och sagt att det här är de pengar vi har i år.

Folkpartisten Mats Ivarsson konstaterar att majoriteten och oppositionen inom barn- och ungdomsnämnden har svårt att hitta samsyn.

– Vi måste hitta en väg där vi kan samsas och slåss för den kommunala skolan.

Just nu pågår förhandlingar mellan Gävle kommun och fackförbunden gällande de varslade lärarna.

Den 10 februari hålls en slutförhandling då det avgörs hur många som blir uppsagda.

Mer läsning

Annons