Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hot bakom grov förskingring?

GÄVLE
En 52-årig kvinna i Gävle som misstänks för att ha stulit sju miljoner från företaget hon var anställd vid kommer inom kort att åtalas för grov förskingring.

Annons
Själv erkänner kvinnan att hon tagit pengar - men säger att okända utpressare hotade döda hennes barn om hon inte lydde.
- De skulle skjuta min man eller min dotter, säger 52-åringen till Gefle Dagblad.

Sju miljoner
Företaget där kvinnan var ekonomiansvarig utför underhållsarbeten och har sitt huvudkontor i Gävle. Enligt polisens förundersökning har 52-åringen under tiden mellan 1995 och 2001 använt momsredovisningen att dölja uttag på sammanlagt sju miljoner.
Det är pengar hon själv lagt beslag på, enligt misstankarna.
Konstruktionen har varit att företagit betalat fakturor som i själva verket inte existerat, varpå bolaget fått tillbaka större belopp från skattemyndigheten än som varit berättigat. Det överskjutande beloppet ska ha förskingrats.
Det var en skatterevision som blottlade den misstänkta förskingringen under hösten 2001. Till att börja med var ytterligare en person misstänkt för inblandning, men han kommer att avföras från utredningen, meddelar åklagare Ulf Back.

Fick hotbrev
Att förskingringen skett på det sätt som beskrivits har den 52-åriga kvinnan redan medgett. Men hon har hela tiden nekat till att meningen var att stjäla pengarna för egen del.
Istället var det utpressare som hotade henne per telefon och brev att följa deras anvisningar.
- Om jag yppade något för polisen skulle de skjuta någon i min familj. I efterhand kan jag tänka att jag skulle ha kontaktat polisen. Man kan vara efterklok...
Gefle Dagblad talar med en kvinna som är svårt märkt av en livshotande sjukdom och hotas av ett långt fängelsestraff. Ändå är hon tillkämpat samlad.
- Jag har mått fruktansvärt dåligt. Och mår fortfarande dåligt, säger 52-åringen.
Hon vet inte vilka utpressarna var, men säger att de kände till sådana detaljer om henne att det inte kunde vara något "pojkstreck". Hon känner inte till några fiender som kan ligga bakom, fortsätter hon.
Alldeles oavsett tvekar hon inte att medge för Gefle Dagblad vad hon gjort.
- Jag har erkänt att jag tagit pengar från företaget.

Grov förskingring
Hennes försvarare Jan-Ove Ljunggren är sparsam med sina kommentarer hur han tänker lägga upp kvinnans försvar.
Advokaten hänvisar till 52-åringens hälsoläge.
- Jag har svårt att se att hon ska sitta inspärrad, säger Jan-Ove Ljunggren.
Enligt vad GD erfar finns inga uppgifter någonstans i polisutredningen som bekräftar 52-åringens berättelse att hon varit utpressad.
Den tid försvararen har att granska förundersökningen löper snart ut. Därefter väntas Ulf Back väcka åtal för grov förskingring. När rättegången kan hållas är inte klart.

MATS HEDSTRÖM

Mer läsning

Annons