Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hot och våld mot tjänstemän utreds

Hot och våld mot tjänstemän på myndigheter blir allt vanligare. Nu ska arbetsmiljön för socialsekreterare och alkoholhandläggare på kommunerna granskas av Arbetsmiljöverket i regionen. 50 arbetsplatser i regionen ska besökas under året.

Annons

Satsningen ska genomföras över hela landet och Arbetsmiljöverket räknar med att göra närmare 2 000 inspektioner.

Åklagare, kronofogdar och miljöinspektörer är exempel på de yrkesgrupper som riskerar att utsättas för våld och hot i sitt arbete. I Gävleborg och Dalarna är det framförallt socialsekreterarnas och alkoholhandläggarnas säkerhet som kommer att granskas.

– Vi har fått signaler om att det är de grupperna som är mest utsatta, säger Christer Hultgren på Arbetsmiljöverket.

Inspektörerna kommer både att göra förstagångsbesök och återbesök på arbetsplatser som fått krav på sig efter tidigare inspektioner. Under 2010 fick Arbetsmiljöverket i regionen in 18 anmälningar om incidenter med hot och/eller våld på socialförvaltningar. Men det kan vara betydligt fler som drabbas av liknande situationer på sin arbetsplats.

– Vi vet att det finns ett mörkertal, men vi vet inte hur stort det är, säger Christer Hultgren.

– Vi uppmanar alla att anmäla den här typen av händelser. Det är väldigt viktigt.

De anmälda våldsbrotten mot tjänstemän har fördubblats sedan mitten av 1990-talet, enligt siffror från Brottsförebyggande rådet. 2010 tog polisen emot 2 150 anmälningar där andra tjänstemän än poliser eller ordningsvakter utsatts för brott.

Kampanjen ska pågå under två år och Arbetsmiljöverket kommer bland annat att titta på vilka rutiner och handlingsplaner som finns på de olika arbetsplatserna. Enligt Christer Hultgren är det en vanlig brist att förlita sig på tidigare erfarenheter utan att ha gjort en systematisk genomgång av riskerna.

Mer läsning

Annons