Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hotade förskolor återuppstår?

GÄVLE
Förra veckan bestämde barn och ungdomsnämnden att de öppna förskolorna ska stängas.
Samtidigt satsar kommunen pengar på att utreda en ny sorts öppen förskola.

Annons
Den 1 januari anställdes Maria Laurell av landstinget och kommunen som projektledare för att försöka starta en familjecentral i Gävle år 2004.
- Nedläggningsbeslutet påverkar inte mitt arbete direkt, men den öppna förskolan är en viktigt del av en familjecentral. Förskollärarna är själva kittet, säger Maria Laurell.
På tisdagen var Maria Laurell på studiebesök i Söderhamn, där länets första familjecentral finns sedan två år.
- Det är jättespännande att se hur bra det verkar fungera. Det är massor av föräldrar och barn som kommer hit. Det är någonting i samma stil som vi ska försöka få igång i Gävle, säger hon.

Samarbete om central
Familjecentralen drivs i samarbete mellan landstinget och kommunen.
Från landstinget medverkar barnavårdscentralen och mödravården, medan Söderhamns kommun står för öppna förskolan och ett förebyggande socialt arbete i form av en kurator.
Målet för Maria Laurells arbete är att hon ska lägga fram en handlingsplan i slutet av året, där hon föreslår var och hur en liknande familjecentral skulle kunna öppna i Gävle. Vad familjecentralen får kosta är inte sagt ännu.
- Det behöver inte bli så dyrt. Mycket av verksamheten finns ju redan. Barnavårdscentralerna och mödravården finns. Två av de öppna förskolorna ska ju också finnas kvar åtminstone i höst. Och det finns stora samordningsvinster att göra, säger Maria Laurell.
Samtidigt som Maria Laurell utreder hur man ska kunna starta en familjecentral, där en öppen förskola ska vara en del, har Elisabeth Marklund och Gun Hedberg på Barn- och ungdom fått i uppdrag att utreda vilka av kommunens öppna förskolor som ska få finnas kvar i höst.

Utsatta områden skonas
Enligt beslutet i barn- och ungdomsnämnden ska de mest socialt utsatta områdena få ha kvar sina träffpunkter för nyblivna föräldrar åtminstone till årets slut.
- Vi har bara börjat diskutera vilka kriterier vi ska använda. Ett sätt är att gå efter var vi ger skolorna extra pengar för att det finns många svaga familjer i området. Men man kan också fundera över om de öppna förskolorna kanske är extra viktiga i områden som Hedesunda där många kanske har väldigt långt till grannar, säger Elisabeth Marklund.
Ett första förslag till vilka öppna förskolor som ska räddas kan komma redan i mars.
Men trots att det beslutet direkt kommer att påverka familjecentralsprojektet samordnas inte de två utredningarna, åtminstone inte ännu, även om Elisabeth Marklund sitter med i projektgruppen för familjecentralen.
- Beslutet om de öppna förskolorna påverkar inte projektet direkt, det löper ändå, säger hon.
- Vi har så många frågor vi ska utreda. Vi måste titta på behovet av samlingslokaler för dagbarnvårdarna, och på vad regeln att föräldraledigas barn bara får vara tre timmar på förskolan inne-bär. Familjecentralen är ett pojekt som kommer senare, säger hon.

INGEGERD SÖRGARD

Mer läsning

Annons