Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hotfulla brev från medbrottsling

GÄVLEPå fredagen häktades en 40-årig man på sannolika skäl misstänkt för övergrepp i rättssak.

Annons
Bakgrunden är att den kvinna, också hon i 40-årsåldern, som tillsammans med honom själv genomfört bedrägerier fått ett hotfullt brev från fängelset i Norrköping.
Om inte kvinnan tar tillbaka sitt vittnesmål, som var bidragande när 40-åringen i september dömdes till fängelse, blir det ingen "uppställning".
Hon skulle tvingas avtjäna sitt eget straff i isoleringscell.

Anonymt brev
Brevet, som är anonymt, är bara undertecknat med bokstäverna "FTRS". I brevet står att information om hur hon gör ska skickas till alla kvinnoanstalter i Sverige.
40-åringen förklarade själv att "uppställning" bland kriminella innebär att man ställer upp och inte blir utfryst.
Han har skickat två egna brev till kvinnan där han frågar vad han ska svara en person som ringt honom och velat veta om hon skulle ta tillbaka sitt vittnesmål.
Valet är hennes, skriver han.

Isoleringscell
Om kvinnan riskerar att också utsättas för våld går inte med säkerhet att säga. Det är inte ovanligt att fångar som riskerar våld från medfångarna placeras i isoleringscell för sin egen säkerhet.
Själv erkände hon brottet, bland annat att de två lyckats ta ut sammanlagt 40 000 kronor från ett konto som innehas av en kvinna i Söderhamn.
Den drabbade damen upptäckte att kontot var länsat när hon skulle köpa ett par skor.
40-årigen sitter redan i häktet och har överklagat den fällande domen till hovrätten. Han är hemmahörande i Sandviken men är sedan en tid tillbaka skriven i Gävle.
För den nytillkomna misstanken ska åtal väckas redan i nästa vecka, den 22 oktober.
MATS HEDSTRÖM

Mer läsning

Annons