Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hövdingens första bock

/
  • Foto: LEIF JÄDERBERG Eje Berglunds invigningsfyrverkeri under bockinvigningen gick verkligen inte av för hackor. Säkert ett par tusen åskådare applåderade uppskattande när alla ljuskaskader och smällar tonat bort.

GÄVLE Så är då Gävles världsberömda julbock vederbörligen invigd. Den är nummer 37 i ordningen sedan starten 1966. Landshövding Christer Eirefelt sa i invigningstalet att han hoppas årets bock ska få överleva helgerna.

Annons
Han konstaterade att det finns de som ser det som en kul grej att bränna ner bocken.
- Det har jag svårt att förstå. En förstörd bock skapar ingen julstämning och något som inte finns lockar inte till besök.
- Min övertygelse är att årets bock ska få stå kar till dess den lugnt drar sig tillbaka, rundade han av med.

GD bad landshövdingen om ett omdöme om sin sin första julmånad som gävlebo och därmed sin första bock. Vore det inte för några träd skulle han kunna se den stora halmjätten från sin bostad längst upp i slottet.
- Den är verkligen fin, var hans betyg. Det omdömet lär ingen ha några invändningar mot.
Eirefelt har hunnit lära sig en hel del om bockens historia och konstaterade att den både har förekommit som spelobjekt i England och att den varit filmstjärna.
Och att den fått stå ut med mycket. Den har inte bara blivit bränd i snitt ungefär vartannat år. Den har också blivit påkörd, sönderslagen och till och med blivit beskjuten med raketer.

Det duggregnade på den stora publiken, säkert ett par tusen personer.
Fyrverkerigeneralen Eje Berglund hälsade åskådarna att det är ett väder som gillas av Gävles mest kända person, förlåt bock, även om vi andra inte gör det.
- Var aktsam med eld när ni befinner er i närheten av bocken, vädjade han till gävleborna.

Invigningsfyrverkeriet blev en flera minuter lång och intensiv kaskad av ljus-, ljud- och knalleffekter. Publikens spontana applåder när bara en mängd rök återstod i luften var Eje och hans medhjälpare väl värda.
Olle Hildingson
026-15 96 38
olle.hildingson@gd.se

Mer läsning

Annons