Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Humanister hitåt

/
 • Eleverna Matilda Sundqvist Boox, Fanny Eriksson och Aleksandra Bumbaroska tror att den nya utbildningen              kommer att bli viktig för Vasaskolan.– Det innebär att hela skolan får mer publicitet och en möjlighet att visa framfötterna, säger Matilda Sundqvist            Boox.
 • Jan Stattin, biträdande rektor på Vasaskolan, tror att den nya utbildningen fyller ett behov som finns.– Det här ger nya möjligheter till de ungdomar som vill ha större utmaningar, säger han.

Vasaskolan i Gävle blir en av tio gymnasieskolor i Sverige som får starta en ny spetsutbildning med riksintag. På Vasaskolan kommer profilen att bli humaniora och utbildningen startar till hösten med 30 platser.

Annons

De tio skolorna får dispens av regeringen att ta in elever från hela landet utifrån särskilda antagningsregler, något som tidigare bara varit tillåtet för idrottsutbildningar och konstnärliga utbildningar.

Dessa spetsutbildningar med teoretisk inriktning införs på försök fram till 2014. Beslutet om vilka av de 100 sökande skolorna som valts ut fattades av Skolverket i går.

–  Vi är glada och stolta i dag. Det här är en möjlighet för elever att ge sig hän åt ett speciellt område de är intresserade av, säger Hans Hultin, rektor på Vasaskolan.

Vasaskolans spetsutbildning kommer att ha inriktningen humaniora. Under de två första åren kommer eleverna att läsa i en högre takt än elever i andra klasser. Syftet är att frigöra tid det tredje året då eleverna ska få läsa universitetskurser i Uppsala. Eleverna kommer att få välja mellan att läsa universitetskurser i teologi, historia eller arkeologi.

Alla elever i klassen kommer också att läsa en universitetskurs i engelska redan under det andra året.

Spetsutbildningen har av vissa kallats elitklasser, men Vasaskolans rektor gillar inte den formuleringen. Han jämför utbildningen med cirkusprogrammet och de olika idrottsprogram som länge funnits på gymnasienivå. Intagningen till den nya spetsutbildningen i humaniora ska baseras på betyg och intervjuer. Vasaskolan räknar med att kunna genomföra utbildningen inom sin befintliga budget.

– Det här innebär inte att de andra eleverna får mindre resurser, säger Hans Hultin.

Att utbildningen får riksintag innebär rent teoretiskt att det kan bli en klass helt utan elever från Gävletrakten. Men så kommer det inte att bli, enligt ledningen på Vasaskolan.

– Vi tänker oss framförallt att det blir elever från Gävle och orter med pendlingsavstånd som Uppsala och Söderhamn, säger Arne Övrelid, lärare i arkeologi och historia på Vasaskolan.

Ledningen på skolan har sett till att få elevrådets stöd för att ansöka om att få starta spetsutbildningen. Men det har funnits en del tvekan hos eleverna.

– Vissa har varit rädda att eleverna på den nya utbildningen ska få mer resurser som ska tas från de andra eleverna. Men ledningen har pratat med elevrådet och låtit oss vara med och utforma det här så att det inte blir så, säger Fanny Eriksson, som går tredje året på samhällsvetenskapliga programmet och sitter i elevrådet.

Vasaskolan hade även ansökt om att få starta nationella spetsutbildningar inom matematik och naturvetenskap. Dessa utbildningar kommer nu i stället att genomföras som lokala profilklasser.

Mer läsning

Annons